Problemen på Norra Älvsborgs länssjukhus, NÄL, i Trollhättan sträcker sig flera år tillbaka. Personal på operationsavdelningen har vid ett antal tillfällen sedan 2014 rapporterat symtom rörande exempelvis andning och ögon.

Nu har det hänt igen, rapporterar Bohusläningen. Enligt Vårdförbundet rör det sig om personal inom kirurgi- och akutverksamheterna, som ska ha fått problem med andning, rinnande näsa, kliande ögon och klåda i halsen. Förbundet har med anledning av detta gjort en 6:6a-anmälan.

Sedan i somras är också tre operationssalar stängda. Det gjordes efter att gammalt mögel upptäckts vid arbetet med en vattenläcka i augusti.

NU-sjukvården, som är en del av Västra Götalandsregionen, har med anledning av de nya problemen gått in i stabsläge. Det innebär att sjukvårdsledningen har möten med fastighetsägaren två gånger i veckan för att stämma av och följa utvecklingen.

Stängningen av operationssalarna i somras har lett till beslutet att renovera delar av den berörda byggnaden. Meningen var att moduler skulle vara på plats nästa sommar, för att ersätta de lokaler som skulle renoveras. Men i och med att problemen förvärrats kommer sådana moduler behöva vara på plats tidigare.

– Förhoppningsvis kan det bli redan under våren. Lagen om upphandling innebär att processen ändå tar tid men vi hoppas kunna snabba på det så mycket som möjligt, säger Niklas Claesson, kommunikationschef i NU-sjukvården, till Bohusläningen.

Om ytterligare salar skulle behöva stängas, skulle det få stora konsekvenser.

– Då skulle problemet eskalera och situationen skulle bli jättebesvärlig för hela regionen, säger Niklas Claesson.