Efter att både Pfizer/Biontech och Moderna uppgett att deras vaccinkandidater hade stark effekt mot covid-19 i stora fas 3-studier kommer nu alltså även en rapport från Astra Zeneca. Detta efter en interimsanalys av fas 3-data från Storbritannien och Brasilien, där två olika doseringar testats.

Enligt den kombinerade analysen av de båda strategierna var den genomsnittliga effekten 70 procent, enligt ett pressmeddelande.

I den ena strategin – som omfattade drygt 2 700 personer och innebar att en halv dos av vaccinet gavs, följt av en full dos minst en månad senare – var effekten 90 procent. I den andra – som omfattade närmare 8 900 personer och innebar att två fulla doser gavs, med minst en månads mellanrum – var effekten 62 procent.

Analysen bygger på 131 fall av covid-19. Enligt företaget har ingen av dem som fått vaccinet behövt sjukhusvård eller blivit allvarligt sjuk.

Astra Zeneca har utvecklat vaccinkandidaten AZD1222 tillsammans med Oxford University.

Läs också:

Ytterligare ett företag flaggar för stark skyddseffekt av coronavaccin

Pfizer flaggar för stark skyddseffekt av vaccin mot det nya coronaviruset