Den 23 oktober, när smittspridningen precis börjat ta fart på nytt i Region Kronoberg och tre dagar efter att regionen gått upp i stabsläge, anordnade personal på hjärtintensiven vid Centrallasarettet i Växjö en halloweenfest. Enligt Sverige Radio P4 Kronoberg deltog 28 personer från avdelningen på festen, varav minst sju senare insjuknade i covid-19. Som en följd av det fick avdelningen minska antalet vårdplatser. Enligt lokalradion ska även patienter ha smittats.

Region Kronoberg var med och betalade för festen som en del av en »arbetsmiljöaktivitet«. Men verksamhetschefen Thomas Aronsson säger till P4 Kronoberg att han inte visste om att personalen tänkte hålla fest.

– Jag hade dragit i bromsen om jag visste om det, säger han och beskriver det som dumt och klantigt att ha en fest under rådande omständigheter.

Enligt Thomas Aronsson går coronautbrottet på avdelningen att koppla till festen.

– Det skulle jag tro. Vi vet att smittspridning sker i sådan här sammanhang, säger han till lokalradion.

Några åtgärder har inte vidtagits mot personalen.

– Men de har så klart fått veta att det inte var en så smart idé, säger Thomas Aronsson.