Ahmadreza Djalali, forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, fängslades under en föreläsningsresa i Iran 2016. Foto: Amnesty

På tisdagsmorgonen fick Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia ett telefonsamtal från sin man, berättar hon för nyhetsbyrån TT. I det sa Ahmadreza Djalali att samtalet kan bli hans sista då han ska flyttas till ett nytt fängelse där han ska invänta sitt straff i isolering.

Det är illavarslande, säger riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD), som följt fallet.

– Fängelset han ska flyttas till heter Karai-fängelset, vad jag förstår tyder det på att de kommer att genomföra avrättningen inom kort. Det är fruktansvärt tragiskt.

Ahmadreza Djalali, forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, fängslades under en föreläsningsresa i Iran 2016. Året därpå dömdes han till döden, en dom som sedan fastställdes 2018. Han fick svenskt medborgarskap 2018.

Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska Institutet, säger att de nya uppgifterna om Ahmadreza Djalali är mycket oroande om de stämmer.

– Vi måste agera kraftfullt och samfällt för att se till att dödsdomen mot Ahmadreza Djalali inte verkställs. Vi är många som är engagerade i hans fall och jag vill uppmana alla att göra vad de kan för att stödja honom nu, säger han i ett pressmeddelande.

Ahmadreza Djalalis fall har fått stor internationell uppmärksamhet. Både FN, EU och världsläkarorganisationen WMA har begärt hans frigivande, liksom människorättsorganisationer och ett stort antal nobelpristagare.

Ami Hedenborg, pressansvarig på svenska Amnesty, säger till TT att uppgifterna är fruktansvärda, men att man måste fortsätta hålla hoppet uppe.

– Det här kan vara ännu ett led i skrämseltaktiker från Iran, men uppgifterna att han ska flyttats till fängelset där det sker avrättningar och att han ringt sin hustru för att ta farväl, är förstås oerhört oroande.

Utrikesdepartementet säger till TT att de känner till uppgifterna och »agerar skyndsamt«.

 

Läs även:

Djalali återförd till fängelset i Iran

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning

Fängslad KI-forskare har inlett vattenstrejk