Personer som själva riskerar att bli svårt sjuka av covid-19 har sedan i somras haft möjlighet att ansöka om tillfällig sjukersättning för att de inte kan gå till jobbet och inte heller arbeta hemma.

Det ekonomiska stödet har redan förlängts en gång, från den 30 september till den 31 december. Och efter en överenskommelse med samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet vill regeringen nu förlänga rätten till ersättning ytterligare tre månader. Bakgrunden är att smittspridningen nu ökar snabbt på många håll i landet.

– Nu kan vi ge besked fram till och med 31 mars. Sedan får vi följa den här pandemin och se om vi behöver förlänga ytterligare, men det får vi återkomma till, säger Bengt Eliasson, Liberalernas talesperson för funktionsfrågor och LSS, till Sveriges radio Ekot.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen kommer förlängningen innebära även att antalet ersättningsdagar kommer att behöva utökas. Regeringen avser att återkomma i frågan.

Läs mer:
Fler med kronisk sjukdom ska kunna få förebyggande sjukpenning