Häromdagen meddelade Pfizer att preliminära data från en pågående fas 3-studie pekar på att vaccinkandidaten har en stark skyddseffekt. Ett hoppingivande besked, även om det ska tolkas med försiktighet – ännu har inga data publicerats från studien där närmare 44 000 personer inkluderats.

Nu har alltså EU-kommissionen slutit avtal med Pfizer och Biontech. Avtalet innebär att EU-länderna kan köpa 200 miljoner doser av vaccinet, förutsatt att det visar sig vara säkert och effektivt mot covid-19. Avtalet ger också en möjlighet att köpa ytterligare 100 miljoner doser.

Som Läkartidningen tidigare berättat genomför den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA just nu en löpande granskning av data från studier allt eftersom de blir tillgängliga, för att skynda på ett eventuellt godkännande av vaccinet.

Enligt Dagens Nyheter bedömer Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström att ett vaccin – som läget ser ut just nu – kan finnas tillgängligt i Sverige i januari. Detta under förutsättning att studiens resultat står sig.

Den svenska regeringen har nu formellt sett fem dagar på sig att bestämma om man vill ha tillgång till vaccinet. Richard Bergström förutsätter dock att regeringen säger ja. Och i så fall kommer åtminstone omkring fyra miljoner av doserna i avtalet att gå till Sverige.

– Det fördelas efter hur stor andel av EU:s befolkning ett land utgör. Sen sker det vissa justeringar, men i princip är det vad som gäller, säger Richard Bergström till Dagens Nyheter.

Sverige har sedan tidigare gått med i EU-gemensamma avtal om vaccin från Astra Zeneca och Janssen Pharmaceutica NV.

Läs också:

Pfizer flaggar för stark skyddseffekt av vaccin mot det nya coronaviruset

EMA granskar ännu ett coronavaccin