Som Läkartidningen tidigare har berättat har två kandidater nominerats till ordförandeposten: Läkarförbundets första vice ordförande Karin Båtelson och andra vice ordförande Sofia Rydgren Stale.

Valberedningens förslag är Sofia Rydgren Stale.

»Baserat på hennes kompetens och egenskaper så menar valberedningen att Sofia Rydgren Stale är rätt person för att leda Läkarförbundet, att hon är rätt person för att fortsätta utveckla och förbättra förbundet och därmed stärka läkarprofessionens roll i vården samt att hon kommer att göra det med medlemmarnas bästa i fokus«, skrev valberedningen bland annat i sin motivering.

Det har varit oklart om Karin Båtelson vill kvarstå som kandidat även efter valberedningens besked. Men under fullmäktigemötets första dag stod det klart att det blir en fortsatt strid om ordförandeposten efter den avgående ordföranden Heidi Stensmyren.

Valberedningen har under sommaren och hösten intervjuat representanter för samtliga lokal- och yrkesföreningar för att kartlägga vilket ledarskap de vill se och vad de anser är viktigt vad gäller kompetenser, egenskaper och förbundsstyrelsens arbete. Alla i förbundsstyrelsen, inklusive de två ordförandekandandidaterna, har också intervjuats, liksom samtliga nominerade.

Valberedningen skriver i en allmän motivering till sitt förslag att de strävar efter att »möta de förväntningar som medlemmarna har på förbundsstyrelsen och bedömer att det är ett förslag med god förankring bland förbundets förtroendevalda«.

Under onsdagen fick bägge kandidaterna presentera sig kort, men det är på torsdagen som valet avgörs. Bägge kandidaterna har, sett till de tidigare nomineringarna, stöd från flera håll.

Karin Båtelson, som är ordförande i Sjukhusläkarna och yrkesverksam i Västra Götalandsregionen, har nominerats till ordförandeposten av Sjukhusläkarna, Västra Götalands läkarförening, Upplands allmänna läkarförening, Kronobergs läns läkarförening, Sveriges läkarförbunds chefsförening samt Svensk förening för klinisk neurofysiologi och Industriläkarföreningen.

Sofia Rydgren Stale, som är yrkesverksam i Skåne och ledamot i Östra Skånes läkarförening, har i sin tur nominerats av Distriktsläkarföreningen, Östra Skånes läkarförening, Mellersta Skånes läkareförening, Värmlands läkarförening, Malmö läkareförening och Nordvästra Skånes läkareförening.

Mandatfördelningen i fullmäktige beräknas efter föreningarnas medlemsantal. Totalt är det 142 mandat på årets fullmäktigemöte.  Lokalföreningarna har totalt 69 mandat, varav Stockholms läkarförening (14) och Västra Götalands läkarförening (10) har flest mandat.

Yrkesföreningarna har tillsammans 61 mandat. Sjukhusläkarna har flest med sina 28 mandat, följt av Sveriges yngre läkares förening som har 18 och Distriktsläkarföreningen som har 8 mandat.

Sveriges läkarförbund student har 12 mandat.

 

Läs också:

Sofia Rydgren Stale föreslås bli ordförande för Läkarförbundet

Sofia Rydgren Stale: Våra löner måste avspegla ansvaret vi tar

Karin Båtelson: »Att få ihop folk och engagera är min grej«