Socialstyrelsen har fått i uppdrag att fördela 10 miljarder kronor som ska gå till merkostnader i kommuner och regioner i samband med covid-19. Den första ansökningsomgången gick ut den 31 augusti och nu har Socialstyrelsen beslutat att samtliga sökande får 91,4 procent av sina godkända kostnader.

– De största utgiftsposterna är personalkostnader och skyddsutrustning, säger Niklas Eneroth, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Regionerna får tillsammans 6,8 miljarder kronor. Mest får Region Stockholm, nästan 2 miljarder kronor, följt av Region Skåne, 1 miljard, och Västra Götalandsregionen som får drygt 700 miljoner kronor.

Det finns ytterligare 10 miljarder i potten som ska fördelas efter en andra ansökningsomgång. Där löper ansökningstiden ut den 30 november.

– De kostnader som kommuner och regioner fick godkända men som de inte fick ersättning för i första ansökningsomgången har de haft möjlighet att flytta över till andra ansökningsomgången, säger Niklas Eneroth.