– Den stora ökningen av antalet smittade med covid-19 som vi sett under ett antal veckor ger nu utslag i behovet av sjukhusvård. Vi ser i dag en kraftig ökning av antalet patienter som blivit så sjuka med covid-19 att de behöver sjukhusvård, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

Han uppger att läget bedöms som allvarligt och att man nu ökar samordningen inom regionen för att ligga steget före i planeringen för sjukvårdskapaciteten.

I dagsläget befinner sig fyra sjukhus i regionen i stabsläge. Det handlar om Södersjukhuset, S:t Görans sjukhus, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus.

I takt med att allt fler covidpatienter är i behov av sjukhusvård kommer sjukhusen återigen att skjuta upp viss planerad vård, enligt regionen. Berörda patienter kommer att kontaktas personligen, men regionen uppmanar samtidigt patienter i behov av sjukvård att söka vård som vanligt.

Andelen som testar positivt för pågående infektion i Region Stockholm ökar också kraftigt, rapporterar Dagens Nyheter.

Förra veckan provtogs omkring 42 000 personer i länet. Av dessa var 20,3 procent positiva. Det kan jämföras med hur det såg ut två veckor tidigare då andelen positiva var 8,4 procent.

– Andelen smittade ökar snabbt nu. Vi slår rekord varje vecka både i antal tester och andelen smittade och antalet, säger Claes Ruth, funktionschef på Karolinska universitetslaboratoriet, till Dagens Nyheter.

Efterfrågan på covidtest är mycket stort och nu pågår ett arbete för att skala upp.

– Vi ökar kapaciteten rejält och siktar på en kapacitet på 50 000 i veckan. Om det räcker hela vägen vet vi inte, men vi gör så gott vi kan.