Bland andra patientföreningen Svenska covidföreningen har tidigare kritiserat svårigheten att få ett läkarintyg som Försäkringskassan accepterar. Föreningen har också påtalat att gränsen för utförsäkring vid 180 dagar måste tas bort.

Och det verkar som att deras önskan hörsammas. Natten till torsdagen kom januaripartierna, alltså Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet, överens om ett lagförslag.

– Det kommer att öka tryggheten för de som är sjukskrivna, inte minst de som har diffusa symtom eller lite mer oklara diagnoser, till exempel de som är långtidssjuka i covid, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Sveriges Radio Ekot.

Andelen långtidssjuka som utförsäkrats efter 180 dagar har ökat genom åren. Och i år har man sett kraftig ökning redan innan covid-19 syntes i statistiken.

Med lagändringen ska det bli lättare för långtidssjuka att mellan dag 180 och 365 skjuta prövningen mot normalt förekommande arbete, om den sjuke kan visa att hen kan gå tillbaka till sitt arbete vid dag 365.

Lagen föreslås träda i kraft i mars 2021 och Försäkringskassan kommer att återkomma med hur förändringen kan genomföras i praktiken.

 

Läs även:

Covid-sjuka hotas av utförsäkring