Som Läkartidningen tidigare rapporterat tog norska Legeforeningen ut 23 läkare i fem kommuner i strejk den 26 oktober. Facket hade också lagt ett varsel om utökad strejk.

Bakgrunden till strejken är de havererade förhandlingarna mellan Legeforeningen och Kommunenes Sentralforbund (KS), en arbetsgivarorganisation i kommunsektorn.

Fack och arbetsgivare kom inte överens om arbetstid och arbetsbelastning. En av de främsta punkterna i konflikten rör läkare på fastläkarmottagningarna, som också bemannar systemet med en sorts närakuter i kommunerna, även på nätterna.

Men söndagen den 1 november avbröt den norska regeringen strejken och tillsatte en obligatorisk lönekommission. Enligt norska Dagens Medisin bedömde Hälsotillsynen (Helsetilsynet) att strejken utgjorde en fara för liv och hälsa i och med den eskalering som var planerad till måndagsmorgonen och med tanke på att den planerade upptrappningen skulle ske i små kommuner med få läkare.

Som mest var 35 läkare uttagna i strejken. Enligt norska läkarförbundets ordförande Marit Hermansen har strejken tydligt visat hur litet som krävs för att systemet ska fallera.

– Vi har under strejken tagit ut väldigt få läkare. Detta visar hur ömtåligt det akuta omhändertagandet (legevakt) är organiserat på många ställen i landet, säger hon i ett pressmeddelande.