Det är i ett pressmeddelande som Pfizer flaggar för att tidiga data från en stor, pågående fas-3-studie visar att den vaccinkandidat som de utvecklat i samarbete med det tyska företaget BioNTech har en stark skyddseffekt mot covid-19.

Sju dagar efter att den andra av två doser vaccin givits är den skyddande effekten över 90 procent, uppger Pfizer i pressmeddelandet. Därmed skulle vaccinet ge ett skydd mot infektion 28 dagar efter den första dosen.

Analysen bygger på 94 fall av bekräftad covid-19 i prövningen, där mer än 43 500 personer hittills inkluderats. Så här långt har inga allvarliga säkerhetsbrister med vaccinet setts under studiens gång, enligt företaget.

Matti Sällberg, professor och biomedicinsk analytiker, ser positivt på beskedet.

– Det är det här vi har väntat på. Vi vet att vaccinet är hyfsat säkert, nu vet vi också att det skyddar mot sjukdom, vilket bådar gott, säger han i en kommentar till Aftonbladet.

Han varnar samtidigt för att dra allt för långtgående slutsatser av de ännu opublicerade resultaten av studien.

– Det här är ingen vetenskapligt grundad publikation utan en pressrelease där vi får lita på vad vi läser, men so far so good vad jag kan se, säger han.

Om resultaten står sig återstår alltså att se. Det återstår också att se om vaccinet förhindrar allvarlig sjukdom, samt hur länge den skyddseffekt som företagen nu flaggar för håller i sig.

Den kliniska prövningen fortsätter till dess att 164 fall av covid-19 har bekräftats bland deltagarna.