Cirka 2 000 av Region Skånes 30 000 medarbetare är just nu sjuka, rapporterar SVT Nyheter Skåne. På Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund är 655 anställda sjuka, vilket är dubbelt så många jämfört med samma tid i fjol.

Samtidigt ökar antalet patienter med covid-19 och nu uppmanas cheferna att vara restriktiva med ledighet under jul och nyår.

– Man avvaktar med att bevilja de semestrar som våra medarbetare har sökt eftersom vi inte vet hur situationen utvecklar sig. Läget är väldigt osäkert när det kommer till personalförsörjningen, säger Karin Melander, HR-direktör på Region Skåne, till SVT.

För att stärka upp bemanningen går regionen nu återigen ut och letar efter personer som kan rycka in i vården. På hemsidan kan läkare och sjuksköterskor anmäla intresse. Även de som utbildar sig till läkare och sjuksköterska kan anmäla sig

Regionen har också vänt sig till privata vårdgivare och vädjat om hjälp med personalförstärkning. Framför allt vill man låna in sjuksköterskor med specialistutbildning och vana inom intensiv-, narkos- och operationsvård.

– Vi behöver fler händer och fötter, säger Karin Melander till SVT.