Från hösten 2021 ska skånska kvinnor i åldern 23 till 70 år inte längre få en kallelse till cellprovtagning hos barnmorska. I stället ska de få ett egenprovtagningskit för HPV hemskickat i brevlådan.

Enligt Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för Klinisk genetik och patologi, är egenprovtagning lika säkert som att låta en barnmorska utföra ett test.

− Om egenprovtagningen sedan visar spår av HPV-virus kommer kvinnan att få en kallelse till riktad cellprovtagning hos barnmorska, säger hon i ett pressmeddelande.

Men Skånes planer går stick i stäv med Socialstyrelsens föreskrifter, enligt Thomas Lindén, avdelningschef på myndigheten.

– Att helt ta bort cytologin från screeningen och bara erbjuda HPV-självprovtagning är inte enligt våra föreskrifter när det gäller dem mellan 23 och 29 år. I översynen av HPV-analys som vi håller på med tittar vi på om vi kan rekommendera det även för gruppen 23 till 29 år. Men dit har vi inte kommit än, säger han till Läkartidningen.

I våras beslutade Socialstyrelsen visserligen om tillfälliga föreskrifter som möjliggör självprovtagning för HPV för alla åldrar inom ramen för screeningprogrammet för livmoderhalscancer. Detta för att regionerna skulle kunna hålla screeningen i gång under pandemin.

De tillfälliga föreskrifterna gäller dock bara till och med juni nästa år.

För åldersgrupperna över 30 år skulle strategin vara okej även utan den tillfälliga föreskriften, enligt Thomas Lindén.

– För de över 30 år rekommenderar vi även i dag HPV-analys. Det är inte specificerat var eller av vem det provet ska tas. Då menar våra jurister att HPV-självprovtagning följer våra föreskrifter för dem över 30 år, säger han.