Under pandemin har det talats mycket om att elektiv vård fått ställas in när sjukvården styrt om resurserna för att hantera covid-19. Rapporten från Sveriges Kommuner och regioner (SKR) visar också på en betydande minskning av vårdproduktion på flera områden när pandemin var som värst i våras. Dock återhämtade sig vården till stor del under sommaren.

Jämfört med 2019 har en stor del av de planerade operationerna kunnat utföras. Under årets åtta första månader genomfördes ungefär 80 procent av fjolårets volym, visar SKR:s rapport.

Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på SKR, menar att det är stora ansträngningar i regionerna som ligger bakom det som SKR betraktar som ett bättre resultat än befarat.

– Även om många patienter fått vård uppskjuten och ibland valt att inte söka vård så har de allra flesta kunnat få den vård de behöver, säger hon i ett pressmeddelande.

Antalet patienter som fått vänta på operation ökade markant under våren och sommaren. Från att ha legat på nivån 10 000–15 000 under fjolåret, steg den till nästan 30 000 under toppen på pandemin. Det är framför allt medicinskt orsakad väntan, såsom att patienterna tillhör en riskgrupp, som har gjort att ökningen blivit så stor.

Antalet läkarbesök inom specialiserad vård minskade med 36 procent i april i år, jämfört med april förra året. I augusti var skillnaden 9 procent, jämfört med samma månad 2019. Akutbesöken var 30 procent färre i april, men minskningen hade lättat till 15 procent färre besök i juli.

En sak som pandemin också medfört är färre överbeläggningar. De minskade med 40 procent under det första halvåret i år, jämfört med motsvarande period 2019.

SKR kommer också fram till att de fysiska besöken i primärvården minskade med 36 procent under årets första fem månader. Men de digitala kontakterna, som ökat kraftigt under pandemin, har tillsammans med hembesök, brev och telefon mildrat den reella minskningen av primärvårdsbesöken till 20 procent.

Nu tilltar antalet covidsmittade i Sverige på nytt. Marie Morell (M), ordförande SKR:s sjukvårdsdelegation, skriver på DN Debatt att SKR ser »en mycket oroande ökning av smittspridningen«. Men hon påtalar också att regionerna och kommunerna »står betydligt bättre rustade« nu än i början av året.

Rapporten finns på SKR:s webbplats.