Det var förra måndagen som det framkom att en coronasmittad student deltagit vid en övning på läkarutbildningen. Att studenten var smittad framkom via smittspårning. Studenten var symtomfri vid tillfället men hade ett positivt covid-test.

– Det är en student som har kommit covid-positiv på en övning och det är mot instruktionerna om hur man förväntas agera. Då aktiverar vi ett regelverk som säger att de som inte följer instruktionerna behöver vi utreda. Om man beter sig med risk för att skada andra, det kan vara patienter eller andra, så tas man ur tjänst och då får vi utreda vad som har hänt och föreslå åtgärder, säger Magnus Hultin, programdirektör för läkarutbildningen vid Umeå universitet, till Västerbottens-Kuriren.

Flera personer, däribland klasskamrater som varit i kontakt med studenten, fick direkt ta covid-19-tester. Men enligt Magnus Hultin har ingen mer smitta påträffats hittills.

Hur länge studenten stängs av är ännu oklart.

– Pausen är att studenten blir underkänd på nuvarande kurs. Sen prövas studenten och får börja om nästa gång kursen ges, alltså nästa termin. Det är en nödbroms som vi har möjlighet att aktivera. Det blir en ofrivillig paus medan man utreder vad som har hänt och gör en personlig utvecklingsplan för studenten, säger Magnus Hultin till Västerbottens-Kuriren.