Enligt preliminära siffror vårdas just nu 203 personer med covid-19 på akutsjukhus eller i geriatrisk vård i Region Stockholm. Det är en ökning med över 50 personer sedan i fredags. 20 av patienterna får intensivvård.

– Jag är mycket oroad över den ökade smittspridningen och det ökade antalet patienter med covid-19 som är i behov av sjukhusvård. Stockholmarna visade i våras att vi alla kunde hålla distansen – det kan och måste vi göra igen, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

I Region Uppsala har antalet patienter med covid-19 som behöver sjukhusvård också ökat de senaste dagarna. På måndagen vårdades 61 patienter med covid-19 på sjukhus, varav 10 på intensiv- eller intermediärvårdsnivå.

– Vår erfarenhet från i våras är att antalet sjukhusvårdade följer smittspridningen i samhället, med lite eftersläpning. Vi vet inte hur många av de nya fallen som kommer att leda till inläggningar, men det finns stor risk för att allt fler av vårdplatserna på sjukhusen kommer att upptas av covid-19-patienter. Det är därför situationen är så allvarlig, säger Uppsalas hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler i ett pressmeddelande.

I Region Uppsala infördes skärpta lokala råd den 20 oktober. I torsdags beslutade Folkhälsomyndigheten även om skärpta råd i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland.

Även i Västra Götaland ökar antalet inlagda patienter med covid-19. På måndagen rörde det sig om 96 patienter, vilket är 30 fler jämfört med måndagen för en vecka sedan. 9 patienter vårdas på intensivvårdavdelning.