I går meddelade Region Stockholm att beställningar av hemtest för covid-19 pausas tillfälligt. Antalet personer som beställt hemtest har ökat kraftigt och just nu ligger 16 000 prover ligger i kö.

Pausen gäller bara hemtester för personer som själva beställer test via 1177.se. Provtagningen i vården av patienter och boende på äldreboenden påverkas inte. Provtagning av medarbetare i vård och omsorg ska också fortsätta som vanligt.

Enligt ett pressmeddelande vidtar Karolinska Universitetslaboratoriet, som ansvarar för samordningen av testningen, nu åtgärder för att snabbt stärka kapaciteten. Målet är att beställningen av hemtest ska kunna öppna på torsdag igen.

– Det är viktigt att testningen utökas så fort det bara går. Testning är en viktig del av vår strategi och vi behöver följa smittutvecklingen för att se vilken effekt våra nya rekommendationer får. Vi behöver också kunna smittspåra med full kraft, säger Maria Rotzén Östlund, tf smittskyddsläkare för Region Stockholm, i ett pressmeddelande.