Ahmadreza Djalali år 2016. Foto: Amnesty International

Som Läkartidningen tidigare berättat finns tecken på att Ahmadreza Djalali förts till Karai-fängelset i Iran. Det i sin tur ger signaler om att hans straff skulle kunna vara nära att verkställas.

Ahmadreza Djalali, forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, fängslades under en föreläsningsresa i Iran 2016. Året därpå dömdes han till döden, en dom som sedan fastställdes 2018. Han fick svenskt medborgarskap 2018.

Nu har 18 svenska EU-parlamentariker vänt sig till Josep Borrell, Europeiska unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik. I ett brev skriver de att situationen kräver ett snabbt agerande. Och de frågar hur Josep Borrell och EU kommer att agera för att stoppa »den inhumana behandlingen och den rättsvidriga avrättningen av den europeiska medborgaren Ahmadreza Djalali«.

Samtidigt uppvaktas den iranska ambassaden i Stockholm av människorättsorganisationen Amnesty international. I förra veckan lämnade de över en protest med 44 000 namnunderskrifter. Sedan dess har namninsamlingen växt till nära 54 000, och organisationen kommer fortsätta lämna över underskrifter i omgångar.

I fredags vädjade också världsläkarorganisationen WMA i ett brev till Irans president att man ska ingripa för att förhindra att dödsdomen verkställs samt frige Ahmadreza Djalali.

Nu ställer sig Svenska läkaresällskapet bakom WMA:s vädjan.

– Ahmadreza Djalalis fall berör oss alla. Yttrandefriheten och rätten till en rättvis rättegång är grundläggande mänskliga rättigheter som måste värnas. Svenska läkaresällskapet ställer sig bakom WMA:s vädjan med hopp om att Irans president nu ingriper för att dödsdomen inte ska verkställas och att Ahmadreza Djalali släpps fri, säger Tobias Alfvén, ordförande i Svenska läkaresällskapet, i ett pressmeddelande.

Uppdaterat: I en tidigare version av artikeln stod att SD inte var representerat i brevet till Josep Borrell. Men en av SD:s tre parlamentariker, som tidigare varit ansluten till KD, har skrivit under.

 

Läs även:

Dödsdömd KI-forskare kan komma att avrättas

Djalali återförd till fängelset i Iran

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning

Fängslad KI-forskare har inlett vattenstrejk