Sverige har tidigare gått med i EU-gemensamma avtal om att köpa kommande vaccin från Astra Zeneca, Pfizer och Janssen Pharmaceutica.

Nu ansluter regeringen även till det avtal om att köpa Curevacs vaccin som EU-kommissionen tecknat. För Sveriges del handlar det om 4,5 miljoner doser, vilket skulle räcka till att vaccinera 2,25 miljoner personer – till exempel alla över 65 år.

Samtidigt fortsätter arbetet med att få tillgång till fler vaccin.

– Det handlar om att helgardera, sa Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström under pressträffen, eftersom inget vaccin faktiskt godkänts ännu.

Richard Bergström förväntar sig dock ett godkännande för Pfizer, Moderna och Astra Zeneca så tidigt som januari.

– Vi kan alltså komma i gång med vaccinationerna redan från årsskiftet, sa han.

Enligt socialminister Lena Hallengren (s) pågår också ett arbete på regeringskansliet för att vaccin mot covid-19 ska omfattas av ett skydd som är likvärdigt med läkemedelsförsäkringen.

Richard Bergström passade på att kommentera att Astra Zeneca häromdagen flaggade för att deras vaccin visat en effekt på 70 procent i stora fas 3-studier, i relation till att Pfizer och Moderna uppgett att deras vaccinkandidater visat en effekt på cirka 90 procent.

– Om Astra Zeneca hade varit först med att komma med de här avläsningarna från de slutliga studierna och sagt att det var 70 procent respons så hade vi sagt att det var fantastiskt bra. Nu råkar det vara så att Astra Zeneca kom som nummer tre och då framstår ju 70 procent som inte så bra, sa han och fortsatte:

– Men det här är sannolikt också ett väldigt bra vaccin. I synnerhet globalt sett där företaget säljer det här till självkostnadspris och eftersom det inte kräver några svåra frysförvaringar. Jag är glad att vi har det i portföljen, även i Sverige.