Nyligen tecknade EU-kommissionen ett avtal med Pfizer och Biontech om att köpa 200 miljoner doser av deras uppmärksammade vaccinkandidat mot covid-19. Nu har regeringen beslutat att Sverige ska vara med i avtalet.

– I augusti meddelade regeringen att Sverige ingick avtal om att köpa Astra Zenecas vaccin. I oktober ingick vi avtal om att köpa Janssens vaccin. I dag har regeringen alltså beslutat att ingå avtal om att köpa Pfizers vaccin, sa socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens på tisdagen.

– Under förutsättning att de här vaccinen blir godkända så betyder det att vi redan har säkrat vaccin till över 10,5 miljoner personer, alltså hela Sveriges befolkning, fortsatte hon.

Under presskonferensen konstaterade den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström att man i pandemins början inte visste om det ens gick att göra vaccin mot det nya coronaviruset.

– Men det ser mycket lovande ut, sa han.

Han lyfte fram att både Pfizer/Biontech och Moderna nyligen gått ut med preliminära delresultat från stora fas 3-studier där deras vaccinkandidater prövas.

– De här resultaten visar på mer än 90 procent skyddseffekt. Det är väldigt bra. Det är mer än vad många av experterna hade hoppats på. Studierna går nu vidare. Vi förväntar oss också delresultat från Astra Zeneca före årsskiftet.

Efter att studierna är klara räknar Richard Bergström med att det kommer att ta några månader till ett eventuellt godkännande.

– Tidigast i januari. De leveransavtal som EU tecknat har volymer för några vacciner redan från januari. Även om godkännandet kan komma något senare måste alla vara förberedda från januari att börja vaccinera.

Richard Bergström konstaterade också att det tar tid att producera vaccinen efter att de har blivit godkända.

– Det kan bli så att det kommer några hundratusen doser per månad av varje vaccin under våren. Kanske mer från mars månad. Men vi måste vara klara redan från januari. Det är jätteviktigt att alla förbereder sig.

Lena Hallengren underströk att EU-förhandlingarna om inköp av ytterligare vaccin fortsätter, däribland från Moderna.

– Regeringen är beredd att teckna fler avtal. Vi vill undvika att satsa på bara en vaccinkandidat, som kanske inte kan användas, sa hon.