– Utifrån vad vi vet om de olika vaccinerna, var de befinner sig i sina processer, är vår bedömning att en vaccinationsstart innan januari inte är tänkbar, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid den myndighetsgemensamma presskonferensen på torsdagen.

Han påpekade att vissa länder signalerat att det eventuellt skulle vara möjligt att börja tidigare. Men med tanke på alla processer som ska borga för vaccinernas säkerhet, samt att en distributionslösning ska vara på plats, lär inte det vara möjligt.

– Därför är det vår samlade bedömning att då (i januari) kan vi gå igång – inte tidigare, sa Anders Tegnell.

På torsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten också en vägledning för antigentester, vilket Läkartidningen berättat om.

– Den går i linje med vad bland andra EU-kommissionen och EU:s smittskyddsmyndighet har publicerat. De blir ett bra komplement inom vissa områden där man behöver snabba provsvar, som öppenvård för att snabbt kunna sortera patienter.

Folkhälsomyndigheten presenterar också ett nytt scenario för utvecklingen i pandemin. Enligt detta skulle kulmen på smittspridningen kunna ske i mitten av december.

 

Läs även:

FHM presenterar nytt scenario och vägledning för antigentester