Samtidigt som Region Kronoberg gick upp i stabsläge i oktober hade personal på hjärtintensiven i Växjö en konferens med efterföljande halloweenfest. Både personal och patienter insjuknade strax efter i covid-19 och vårdplatser fick stängas.

Förra veckan presenterade Region Kronoberg en utredning om smittspridningen på Centrallasarettet Växjö. Totalt har man analyserat fyra olika avdelningar, där drygt 30 i personalen och ett 20-tal patienter insjuknat i covid-19. Fem smittade patienter har avlidit, alla med underliggande sjukdomar.

Enligt den del av utredningen som handlar om just hjärtintensiven är det svårt att bedöma vilken betydelse festen hade för att smittan spred sig bland personal och patienter i oktober. Enligt regionen finns det inget som pekar på att någon i personalen hade symtom under festen – och den första ur personalen som blev sjuk hade inte deltagit på festen.

– Vi hade en lugnare period i somras där medvetenheten kanske minskade, och man började slappna av. Festen anordnades precis när den stora smittökningen kom. Med facit i hand var det klart olämplig och jag tror att vi alla har lärt oss något av det inträffade, säger sjukhuschefen Maria Wiltz i ett pressmeddelande.

Men nu har halloweenfesten anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). En anhörig till en av de patienter som avled med covid-19 har gjort en anmälan. Enligt anmälan ska den smittade, som var i riskgrupp, ha testat positivt strax efter festen och blivit inlagd på intensivvården. Mannen fick senare palliativ vård och avled.

»Det jag vill klaga på är att de har en fest under rådande förhållanden och tar med sig smitta till avdelningen. Alla rekommendationer säger att detta ska man inte göra och de som jobbar inom vården borde förstå detta«, står det i anmälan till Ivo.

 

Läs mer:

Coronautbrott efter halloweenfest på hjärtintensiven