Arad Hosseini. Foto: privat

Efter den sexåriga läkarutbildningen i Gdansk i Polen, började Arad Hosseini arbeta som underläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Där blev han också amanuens för studenter på kirurgkursen under termin 7. Och där föddes idén om att göra något för studenter.

– Jag tyckte det var kul att lära ut och studenterna verkade uppskatta det jag gjorde. Så jag tänkte att det vore kul att göra något på Instagram som var aktuellt för studenterna nu, men som också var bestående för framtida studenter och som var en personlig morot för min egen utveckling, säger han till Läkartidningen.

När det senare blev dags för hans AT-projekt, en obligatorisk del av utbildningen, skapade han kontot som fick namnet The stethoscope. I januari i år började Arad Hosseini lägga upp förklarande bilder. Bland de första fanns en om EKG-kalibrering och en om encefalopati.

I början hade han en lista med saker han ville ta upp efter att han läst om det eller inspirerats av något patientfall. Men senare har han fått allt fler önskemål från följarna av kontot.

– Många har skrivit. Jag har fått väldigt fin feedback från studenter som kunnat svara på tentafrågor tack vare illustrationerna. För mig som sitter och ritar och skapar känns det otroligt overkligt att någon på andra sidan jorden i USA eller Indien, där jag har många följare, kan finna användning i det jag lägger upp.

Exempel på Arad Hosseinis illustrationer. Klicka för större bild. Foto: The stethoscope

Han märkte att följarna tyckte om illustrationerna han ritade på sin Ipad. Och under månaderna som gått har han utvecklat en egen stil.

Ser det så fint ut i dina egna antecknar?

– Haha, tack! Nej, mina anteckningar är något slarvigare. Men jag har alltid haft illustrationer och ritat mycket, och jag är väldigt visuellt lagd. Nu har jag testat mig fram till vad som är lättillgängligt för de som tittar.

I dag har The stethoscope över 7 000 följare. Arad Hosseini valde att skriva allt på engelska och har många följare från exempelvis USA och Indien.

– Det bara föll mig naturligt att göra det på engelska. Det var ett sätt att nå ut till en större publik. Och min undervisning på läkarprogrammet var bara på engelska.

Är du överraskad av responsen?

– Ja, väldigt. Jag blir fortfarande förvånad över att folk kommenterar och skriver till mig. Jag tror att det är vanligt på sociala medier att man får kritik för sådant man lägger upp, men än så länge har det bara varit otroligt positiv respons.