Fribeloppet reglerar hur stora inkomster en studerande får ha utan att studiemedlen påverkas. Den som har inkomster över fribeloppet har inte rätt till lika mycket studiemedel.

»Genom att ta bort fribeloppet behöver en studerande som vill gå in och arbeta i vården, eller andra samhällsviktiga funktioner, under coronakrisen inte oroa sig för negativa effekter för rätten till studiemedel till exempel när studierna återupptas«, skrev regeringen efter att beslutet om att slopa fribeloppet togs.

Men vid årsskiftet upphör den tillfälliga undantagsregeln att gälla.

– Jag tror att man kommer förlora mycket arbetskraft i sjukvården om inkomsttaket kommer tillbaka, säger Elin Wetterholm, läkarstudent och vikarierande undersköterska, till Sveriges Radio P4 Göteborg.

Hon arbetade som undersköterska på Sahlgrenska universitetssjukhuset i våras och ryckte in på nytt när smittspridningen ökade under hösten.

– Jag är tillbaka och jobbar nu i och med att kurvan går uppåt. Det är väldigt lite som tyder väl på att viruset kommer ge sig bara för att det blir ett nytt år. Jag är självklart inställd på att jobba. Men jag är glad om jag slipper betala tillbaka för att jag har gjort det, säger Elin Wetterholm till P4 Göteborg.

Även Niki Shams, ordförande Sveriges läkarförbund student, anser att fribeloppet bör slopas så länge pandemin pågår.

– Självklart ska en student som går in och stöttar upp vården inte missgynnas ekonomiskt. Det är orimligt, säger Niki Shams till Läkartidningen.

– Vi befinner oss i en andra våg. Vården går på knäna och behöver vår hjälp. Då ska inte vi behöva välja mellan två inkomster: antingen CSN eller lön, fortsätter hon.

Ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans (S) pressekreterare säger till radion att man nu analyserar effekterna av beslutet att ta bort fribeloppet för dem som jobbar extra. Något beslut om förlängning är dock inte fattat.

I dag är fribeloppet 91 624 kronor per termin för den som pluggar heltid med studiemedel. Den som tjänar mer än så har inte rätt till lika mycket bidrag och lån.