För några dagar sedan blev det klart att regeringen avsätter 300 miljoner kronor till regionernas förberedelser för massvaccination. Bland förberedelserna finns till exempel att ordna logistiska lösningar, säkerställa kyl- och fryskapacitet och vid behov teckna avtal med vaccinatörer.

Men färdiga regionala vaccinationsplaner dröjer. I början av månaden visade en undersökning av SVT Nyheter att bara en region hade en färdig plan. Och nu visar en ny undersökning från Aftonbladet att endast fyra regioner är klara: Gotland, Skåne, Stockholm och Västmanland.

Enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och regioner, beror detta på att det finns en osäkerhet om när vaccinerna kommer och hur många doser det blir.

– Om Sverige får in 50 000, 500 000, eller fem miljoner doser vaccin per månad spelar stor roll för hur logistiken ska organiseras. Regionerna behöver jobba med den osäkerhetsfaktorn i sin planering, säger hon till nyhetsbyrån TT.

Av de 17 regioner som svarade att de inte hade en färdig vaccinationsplan, uppgav de flesta att de ändå ligger bra till utifrån förutsättningarna. Merparten av regionerna planerar att de första leveranserna av vaccin kommer i januari. Alla regioner anser sig också ha god kapacitet och erfarenhet att hantera vaccinationen.

»Det kommer att kräva uthållighet, och det kommer att vara en belastning, men det bör betala sig genom att smittläget förbättras och belastningen på sjukvården lättar vartefter«, svarar en av regionerna.

 

Läs även:

600 000 personer står först i kön till att få coronavaccin

Överenskommelse: Alla vuxna ska vaccineras före halvårsskiftet

Nu publiceras även resultaten för Pfizers coronavaccin

Första resultaten om effekt av Astra Zenecas coronavaccin publiceras