På sin webbplats skriver myndigheten den 26 december bland annat: »Storbritannien har nyligen rapporterat att en ny variant av covid-19-viruset, kallad VOC202012/01, sprids i landet sedan september. Varianten tros ha en ökad spridningsförmåga jämfört med andra varianter, men analyser av dess egenskaper pågår fortfarande».

Nu har varianten hittats, i ett prov från Region Sörmland. Provet var taget på en person som rest från Storbritannien.

– Det var inte oväntat. Vi vet att den här varianten har funnits i Storbritannien sedan september och den har också rapporterats från andra länder i Europa i form av enstaka fall, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till myndighetens webbplats.

Hon konstaterar också att:

– Det är ett första enstaka fall, det säger ingenting i det här läget om varianten skulle ha fått spridning. Vi fortsätter med de utökade analyserna för att se om vi kan hitta fler fall.