Den 21 december gav EU-kommissionen ett villkorat godkännande för Pfizer/BioNTechs vaccin mot covid-19. Det innebär att det nu är grönt ljus för att använda vaccinet inom EU.

Under lördagen den 26 december kom de första vaccindoserna till Sverige. På morgonen söndagen den 27 december vaccinerades de allra första svenskarna mot covid-19. Den första omgången räcker till cirka 4 900 personer. Vaccinet ges i två doser per person.

– Det känns väldigt bra att allt har gått som planerat med den allra första leveransen så att det här viktiga arbetet kan komma igång. Vaccinet är ett värdefullt verktyg i arbetet med att hantera pandemin, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till myndighetens webbplats.

I veckan väntas cirka 80 000 nya doser vaccin levereras. De skickas direkt från tillverkaren till landets 21 regioner. Men av säkerhetsskäl är uppgifter om exakt när och var de skickas sekretessbelagda för allmänheten.

De första doserna ska gå till dem som har det allra största behovet, exempelvis boende på särskilda boenden för äldre (SÄBO), uppger Folkhälsomyndigheten.