Samtliga 21 regioner har fått frågor om bemanningsläget inför storhelgerna. 15 regioner har svarat och av dem uppger 9 att de är oroliga över att de inte kommer ha tillräckligt med vårdpersonal över jul och nyår.

Flera regioner svarar också att de redan har eller kommer att behöva neka eller dra in semestrar för personal. Det handlar bland annat om Västernorrland, Östergötland, Jämtland Härjedalen och Blekinge.

– Vi gör ju allt vi kan för att våra medarbetare ska kunna få ut ledighet, men vi behöver dra in semestrar, säger Lena Karlsson, sjukhusdirektör i Västernorrland, till radion.

Bara Kalmar uppger att den vårdpersonal som har rätt till semester kommer kunna ta ut den. Övriga har svarat nej, eller att det fortfarande är för tidigt att säga.

I Stockholm och Västra Götaland har Ekot fått svar från regionernas akutsjukhus och sjukhusförvaltningar. I båda regionerna säger alla, utom en förvaltning i Västra Götaland, att man är orolig över bemanningen. Inget sjukhus eller förvaltning svarar att de som har rätt till semester kommer kunna ta ut den.