– Som bland annat mångårig ordförande i Sveriges läkarförbund besitter Heidi Stensmyren kunnandet och erfarenheten att leda styrelsens arbete. Med henne och övriga nya ledamöter breddas kompetensen med fokus på sjukvården och juridiken, vilket kommer vara av yttersta vikt för att tillsammans med generaldirektören utveckla Försäkringskassan som myndighet, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i ett pressmeddelande.

Uppdraget är treårigt och sträcker sig från årsskiftet till och med 2023.

Övriga nya ledamöter i styrelsen för samma period är Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande i Leksand och jurist, Lotta Vahlne Westerhäll, professor i offentlig rätt med inriktning på socialrätt, och Erland Olausson, kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik och jurist. Dessutom utses Thomas Pålsson, generaldirektör för Statens servicecenter, till ledamot för perioden 1 april 2021 – 31 mars 2024.

I styrelsen sitter även Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg och ledamöterna Anita Johansson, Ella Niia och Jörgen Olofsson.

Heidi Stensmyren var ordförande i Läkarförbundet under 2014–2020. Hon får uppdraget i Försäkringskassan vid sidan av två andra nya uppdrag, även de från och med årsskiftet. Hon tillträder en ny tjänst som temachef för det nya Tema Kvinnohälsa och hälsoprofessioner vid Karolinska universitetssjukhuset. Och under 2021–2022 ska hon också vara president i Världsläkarorganisationen, WMA.

Läs även:

Heidi Stensmyren blir temachef på Karolinska

Heidi Stensmyren: Läkarkåren har stått i främsta ledet under pandemin

Heidi Stensmyren: Jag har gjort mitt uppdrag – dags att lämna över

Heidi Stensmyren vald till WMA-president