När botulinumtoxin (som Botox) används som läkemedel mot till exempel migrän, muskelkramper och svettningar subventioneras det genom förmånssystemet. Men subventionen gäller inte när det används vid skönhetsingrepp.

Läkaren som nu åtalats för grovt osant intygande misstänks ha skrivit ut botulinumtoxin för över en halv miljon kronor utan att ha medicinska skäl för det. Läkaren ska ha hämtat ut läkemedlet på ett och samma apotek.

– Läkaren har kopplingar till personer inom skönhetsindustrin och han är bekant med det apotek där preparaten har hämtats ut, säger åklagare Christer Sammens, till SVT Nyheter.

Lars-Erik Holm, ordförande i Rådet för estetiska behandlingar, uppger för SVT att han tidigare larmat om problemet med läkare som inte är ärliga med sina förskrivningar.

– De här läkarna förskriver Botox på recept för behandling av migrän och kraftiga svettningar, men det används till skönhetsinjektioner så att patienten får rabatt med högkostnadsskyddet. Det blir skattebetalarna som får betala och läkarna tjänar stora pengar på detta, säger Lars-Erik Holm, till SVT.

Läkaren nekar till brott.