Den 39-årige mannen vårdades i våras först på Östra sjukhusets intensivvårdsavdelning, rapporterar SVT Nyheter som tagit del av utredningen. Men trots att mannen fick feber och försämrad syresättning, flyttades han till fältsjukhuset utanför Östra sjukhuset.

En vecka senare beslutades att mannen skulle föras tillbaka till IVA inne på sjukhuset. Men när han skulle kopplas från fältsjukhusets stationära respirator till respiratorn för transporten, uppstod problem. Transportventilatorn ska inte ha haft några slangar eftersom de var restnoterade, vilket personalen vid det ögonblicket inte kände till.

Personalen blev stressad och sjukhusets utredning visar också att inte alla i vårdteamet kunde rutinerna. Mannens tillstånd försämrades snabbt när han inte fick luft och han avled kort därefter.

Nu har sjukhuset presenterat åtgärdsförslag. Bland dessa finns att respirator för transport måste ha slangar och att genomgångar av rutiner med ny personal måste få en högre prioritet.

Björn Andersson, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset dit Östra sjukhuset hör, beklagar det som hänt.

– Det var vi som gjorde fel helt enkelt. Vi ber mycket om ursäkt för detta, säger han till SVT och tillägger att man av oklar anledning inte hade en checklista för IVA-transport.

Björn Andersson uppger att en lex Maria-anmälan nu har skickats in till Inspektionen för vård och omsorg.

Som Läkartidningen tidigare rapporterat väckte fältsjukhuset en hel del kritik i våras. Från början var tanken att om möjligt vårda IVA-patienter där i stället för inne på sjukhusen. I början av april avgick IVA-chefen Jonna Lindeblad på Östra sjukhuset, eftersom hon inte stod bakom ledningens beslut om omorganisation.

Mot slutet av april beslutade Sahlgrenska universitetssjukhuset och regionen att fältsjukhuset bara skulle användas om IVA-platserna inne på sjukhuset tog slut.

I augusti stängde fältsjukhuset efter att ha stått tomt i flera månader.

 

Läs även:

Fältsjukhuset i Göteborg stängs

Inga nya patienter till fältsjukhuset i Göteborg

Inga nya patienter till fältsjukhuset i Göteborg

Sjukhuset i Älvsjö avvecklas