– Övriga akutsjukhus i regionen arbetar sedan en tid i förstärkningsläge. Också Norrtälje sjukhus är nu i ett läge där vi behöver fokusera helt på den akuta, nödvändiga vården, säger Peter Graf, vd på vårdbolaget Tiohundra som driver sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Vårdplatsläget har varit ansträngt under hösten. Samtidigt har sjukhuset nu stor personalfrånvaro och belastning på intensivvården. Situationen gör att man nu behöver säkerställa bemanningen på akutmottagningen och på vårdavdelningar.

– Vi har tidigare under hösten kunnat få avlastning från övriga sjukhus i Stockholm när vi haft det som tuffast. Nu finns inte längre den möjligheten, då belastningen på slutenvården och intensivvården är hög i hela regionen.

Tanken är att förstärkningsläget ska underlätta arbetet med att fördela resurser, men detta kan också innebära att operationer och behandlingar som inte är brådskande åter behöver skjutas upp.

I nuläget vårdas 12 patienter i sjukhusets särskilda covidflöde, varav två får intensivvård.