Enligt de nya föreskrifterna kan Folkhälsomyndigheten besluta om besöksförbud på särskilt boende i regioner eller delar av regioner, om myndigheten bedömer att det krävs, eller efter en hemställan från en region eller en kommun. Detta efter att ny lagstiftning kom på plats förra veckan.

Under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff underströk statsepidemiolog Anders Tegnell att regioner och kommuner först ska ha gjort allt de kan för att hindra smittspridningen.

– Vi ser fortfarande det här som en sista åtgärd, när man har försökt allting annat för att hindra smittspridningen, sa han och fortsatte:

– Vi har tydliga indikationer på att besökare inte är en stor del av risken för smittspridning på säbo. Snarare tvärtom. Det är väldigt viktigt att man inte överskattar den risken och tror att man kan dra ned på åtgärder om man har ett besöksförbud.

Föreskrifterna börjar gälla under torsdagen. Enligt ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten har de kommuner som meddelat att det finns ett akut behov av ett besöksförbud fått ett kortare besöksförbud från i dag till och med den 12:e december. Enligt TT handlar det bland annat om Stockholms stad.

Under pressträffen konstaterade Anders Tegnell att vi nationellt sett verkar ha lyckats trycka ned smittkurvan – även om det ser olika ut i olika regioner. Dödstalen är dock fortfarande på väg uppåt.

– Dödstalen fortsätter uppåt betydligt mer än vad vi hoppats. Vi kommer nog tyvärr fortsätta se ett ökat dödstal den närmaste tiden. Nu har insjuknandekurvan börjat flacka av och då borde rimligen dödstalen följa samma mönster, men vi får se. Dödstalen lever ju lite grann sitt eget liv och beror väldigt mycket på andra saker än bara smittspridningen i samhället, sa Anders Tegnell.

Ytterligare 35 personer har registrerats som döda med covid-19 under det senaste dygnet i Sverige. Därmed har totalt 7 007 personer i landet avlidit med sjukdomen.