Storbritannien är det första landet i världen att godkänna Pfizer/Biontechs covid-19-vaccin för användning. Det brittiska läkemedelsverket, Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, har gett grönt ljus och enligt hälsominister Matt Hancock kommer man att börja vaccinera befolkningen redan nästa vecka, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

När vaccinet kan bli godkänt i EU är oklart. Men Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tror att ett beslut kan komma inom några veckor.

– Det är lite mer omständligt med 27 länder som har en gemensam process. Det är lättare för Storbritannien att komma överens med sig själv. Som det ser ut nu är det möjligt att vaccinet blir godkänt före jul, i mellandagarna eller åtminstone i början av januari, säger Richard Bergström till Dagens Nyheter.

Samtidigt uppger också Astra Zeneca att man dragit igång tillverkningen av sitt vaccin, trots att det inte ännu godkänts.

– Vi har redan påbörjat produktionen av det här vaccinet och med det sagt så står vi då beredda att börja leverera vaccinet i hundratals miljoner doser redan i januari förutsatt ett godkännande, säger Astra Zenecas presschef Christina Malmberg Hägerstrand till Sveriges Radio Ekot.