Smittskyddsenheterna i 18 av landets 21 regioner uppger att de har eller har haft problem att hinna med smittspårning vid covid-19, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Trots att de anställt mer personal hinner man inte ringa upp alla med covid-19.

– Vi har omfördelat i vår region så att vi nästan har dubblerat bemanningen på smittspårningsenheten bara de sista veckorna. Och ändå räcker det inte riktigt till, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län, till radion.

Enkäten visar att väntetider på upp till sju dagar är inte ovanligt – men då har sjukdomen redan hunnit bryta ut hos dem som den sjuka träffat. Enligt Fredrik Zettergren, ansvarig för provtagningsenheten i Region Uppsala, är det allvarligt att smittspårningen drar ut på tiden.

– Hela poängen är ju att bryta smittkedjor så tidigt det bara går. Ju längre tiden går desto mindre effektivt blir ju smittspårningsarbetet, säger han till radion.

Eftersom man inte hinner ringa upp alla som testat positivt för covid-19 har flera regioner också digitala lösningar där de smittade själva tar kontakt med de människor som de kan ha smittat.