Eric Wahlberg har varit sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset sedan juni 2018. Foto: Staffan Claesson

I går eftermiddag kom beskedet att Eric Wahlberg avgår som sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han slutar redan vid årsskiftet och får ett avgångsvederlag som motsvarar en årslön, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Orsaken till hans avgång är en omorganisation där ekonomi-, personal-, och kommunikationsavdelningarna flyttas från sjukhuset till regionkontoret.

– Att vara sjukhusdirektör blir en helt annan roll nu. Jag tror inte på det och då slutar jag, säger Eric Wahlberg till UNT.

Uppsalas regiondirektör Johan von Knorring säger att han och Eric Wahlberg har haft en dialog kring detta under hela hösten.

– Nu har vi nått en överenskommelse som innebär att Eric Wahlberg slutar. Det är ett krävande arbete att vara sjukhusdirektör och vi har landat i att det är dags för nya krafter att ta över, säger Johan von Knorring till UNT.

Eric Wahlberg är kärlkirurg och professor och tillträdde tjänsten som sjukhusdirektör på Akademiska i juni 2018. Från den 1 januari kliver Marianne van Rooijen, biträdande sjukhusdirektör, in som tf sjukhusdirektör. Samtidigt inleds rekryteringen av en permanent efterträdare.