I Region Skåne vårdas totalt 268 patienter med covid-19 på sjukhus. Det är tre gånger fler jämfört med den högsta siffran i våras, rapporterar Kvällsposten.

31 patienter i regionen får intensivvård, vilket är den högsta siffran sedan pandemins start.

– Jag är mycket bekymrad över att antalet inlagda på sjukhus ökar. Vi måste alla hjälpas åt för att minska smittspridningen. Jag ber alla att än en gång fundera över vad just du kan göra för att minska smittan. Alla kan vi göra något, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till tidningen.

På Helsingborgs lasarett vårdades i fredags 47 covidpatienter på sjukhuset, varav fyra på intensiven. Det är nära sjukhusets maximala kapacitet och nu öppnas därför en ny covidavdelning, rapporterar SVT Nyheter.

– Läget just nu är väldigt ansträngt. Den ökade smittspridningen går väldigt fort och vi är väldigt oroliga för den utveckling som sker, säger Håkan Kerrén, verksamhetschef och stabschef på Helsingborgs lasarett, till SVT Nyheter.

Med den nya avdelningen väntas sjukhuset kunna ta hand om ytterligare 22 covidpatienter. Inrättandet av den nya avdelningen innebär samtidigt en minskning av vårdplatser på andra avdelningar.

– Just nu är det väldigt svårt med personal för att vi måste upprätthålla den vanliga vården. När vi nu tillför nya vårdplatser kräver det att vi ställer om den andra vården för att frigöra resurser och vi har fått göra minskningar i annan vård för att klara av detta uppdraget, säger Håkan Kerrén.

Även på andra håll i Skåne råder ett besvärligt läge. Enligt Aftonbladet har 33 av de 330 medarbetare som jobbar inom infektionsvården på Skånes universitetssjukhus i Lund och Malmö konstaterats smittade med covid-19.

Enligt tidningen upptäcktes utbrottet efter smittspårning, och sjukhuset har nu tvingats minska antalet vårdplatser.

– Detta gör att den personal som är kvar får jobba mycket oftare och längre pass. Av de som är sjuka just nu är ingen allvarligt sjuk, och en del är hemma smittade fast utan symtom, men det är svårt att säga nu när de kan komma tillbaka, säger Maria Josephson, verksamhetschef på verksamhetsområde infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus, till Aftonbladet.