Astra Zenecas vaccin, som tagits fram tillsammans med forskare vid Oxforduniversitetet, ska ges i två doser med mellan fyra och tolv veckor emellan. Tanken är att vaccinationerna ska inledas i början av nästa år.

En fördel med Astra Zenecas vaccin är att det kan hanteras i vanliga kylskåpstemperaturer.

Enligt TT handlar det om ett nödgodkännande från det brittiska läkemedelsverket MHRA. Det innebär att vaccinet ska fortsätta att studeras.

Godkännande i EU för Astra Zenecas vaccin väntas ta lite längre tid.

– Planen för EU är oförändrad: ett godkännande kommer tidigast i slutet på januari, mest troligen i början av februari. Som jag förstår det inväntar den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) resultaten från den pågående kliniska studien i USA. Enligt företaget skall denna vara klar inom några veckor, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till TT.

I Sverige inleddes vaccinationerna mot covid-19 den 27 december med Pfizer/Biontechs vaccin, som fick ett villkorat godkännande av EU-kommissionen den 21 december.

I veckan väntas cirka 80 000 nya doser vaccin levereras till landets regioner. Samtidigt rapporterar Dagens Nyheter att flera regioner i Sverige kunnat ge fler doser än planerat. Detta eftersom injektionsflaskorna som distribueras från Pfizer visat sig innehålla mer vaccin än de fem doser som rekommenderas att ta ur dem.

– Vi använde det extra vaccin som fanns i flaskorna och kunde på så vis ge omkring 215 personer vaccin istället för de 200 vi hade räknat med, säger Anders Nordmark, vaccinsamordnare i Region Värmland, till Dagens Nyheter.

Han påpekar dock att det krävs stor noggrannhet när de första fem doserna dras upp för att flaskorna ska räcka till en sjätte dos. Blir den sjätte dosen för liten används den inte.

Nu pågår diskussioner mellan Pfizer/Biontech och den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA om att uppdatera produktresumén gällande antal doser per flaska.

Läs också:

Fler vaccindoser på väg till Sverige

Första resultaten om effekt av Astra Zenecas coronavaccin publiceras