– Det är för att hindra att till exempel långtidssjuka i covid-19 ska förlora sin sjukpenning, säger finansmarknadsministern Per Bolund (MP) till nyhetsbyrån TT.

De nuvarande reglerna säger att den som varit sjukskriven i 180 dagar måste börja söka jobb utanför det egna yrket eller den arbetsplats han eller hon är sjukskriven från. Försäkringskassan har tidigare varnat för att hundratals långtidssjuka i covid riskerar utförsäkring efter 180 dagar. Och bland andra patientföreningen Svenska covidföreningen har kritiserat svårigheten att få ett läkarintyg som Försäkringskassan accepterar och har påtalat att gränsen på 180 dagar måste tas bort.

Det ledde till att regeringen och samarbetspartierna i november kom överens om en lagändring som skulle göra det lättare för långtidssjuka att behålla sin sjukpenning. Den skulle dock inte träda i kraft förrän i mars.

Nu föreslår partierna dock att Försäkringskassan stoppar omprövningar vid 180 dagar. Förslaget ligger med i regeringens ändringsbudget som riksdagen kan fatta beslut om i januari. Men enligt förslaget ska stoppet gälla retroaktivt från 21 december. Kostnaden väntas bli 100 miljoner kronor.

Sedan april finns också ett undantag för personer som är sjukskrivna och väntar på behandling eller operation, men som på grund av pandemin har fått tider och besök inställda eller skjutna på framtiden.

 

Läs även:

Lagändring ska låta långtidssjuka fortsätta vara försäkrade

Covid-sjuka hotas av utförsäkring