Vetenskaplig maratonsändning för dödsdömde Ahmadreza Djalali

164 forskare maratonsänder just nu på Youtube för att rädda kollegan och forskaren Ahmadreza Djalali som hotas att avrättas i Iran.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-12-11)

Ett vetenskapligt och akademiskt maraton pågår just nu den 10 december – Internationella dagen för mänskliga rättigheter – på Youtube. Forskare världen runt sänder anföranden i olika vetenskapliga ämnen och uppmanar Iran att skona den dödsdömde svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali.

Bland talarna är rektorerna för de universitet där Djalali verkat, bland andra Ole Petter Ottersen, rektor för Karolinska institutet.

Se maratonsändningen här: Scientific & Academic Marathon for Ahmadreza Djalali

Läs även:

Svenska EU-parlamentariker kräver agerande i Djalali-fallet

Dödsdömd KI-forskare kan komma att avrättas

Djalali återförd till fängelset i Iran

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning

Fängslad KI-forskare har inlett vattenstrejk

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-12-11)
Från startsidan

Arbetsmiljöverket kräver åtgärder på akuten i Trollhättan – hotar med vite

Arbetsmiljöverket vill se åtgärder i Trollhättan – hotar med vite

Västra Götalandsregionen har till mitten av april på sig att genomföra en rad åtgärder för arbetsmiljön på akutmottagningen vid Norra Älvsborgs länssjukhus. Annars kan regionen behöva betala ett vite på 150 000 kronor, meddelar Arbetsmiljöverket.

FHM: Ingen allmän vaccination för barn mellan fem och elva

FHM: Ingen allmän vaccination för barn mellan fem och elva år

Folkhälsomyndigheten har beslutat att inte rekommendera allmän vaccination mot covid-19 av barn fem till elva år. Nyttan med vaccin för dessa barn bedöms i nuläget som låg. Men beslutat kan omprövas om kunskapsläget förändras.

Uppsala får böta för okrypterade mejl

Uppsala får böta för okrypterade mejl

Region Uppsala har inte vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder kring sin hantering av känsliga personuppgifter. Det anser Integritetsskyddsmyndigheten (Imy) som nu beslutat att regionen ska betala sanktionsavgift på sammanlagt 1,9 miljoner kronor.

Ny avhandling om svenska läkares politiska engagemang åren 1930 till 1960

Ny avhandling om svenska läkares politiska engagemang 1930–1960

Avhandlingen »Vita rockar och mörka skuggor« visar prov på att historien sällan är svart eller vit.

Vårdcentral saknade allmänläkare – regionen river avtalet

Vårdcentral var utan allmänläkare – Region Sörmland river upp avtalet

Region Sörmland har rivit upp avtalet med en vårdcentral i Eskilstuna eftersom den saknar allmänläkare. Men vårdcentralens enhetschef anser inte att man brutit mot regelverket och kallar det för ett drastiskt beslut.

Samarbete i skarpt läge ska rusta studenter för läkaryrket

Samarbete i skarpt läge ska rusta läkarstudenter för primärvården

I Jönköping driver läkarstudenterna en klinisk undervisningsmottagning i primärvården där de tar emot riktiga patienter tillsammans med sjuksköterske- och arbetsterapeutstudenter. Konceptet beskrivs som det första i sitt slag i Sverige.

Sjukfrånvaro kan lägga krokben för nya vårdplatser på Akademiska

Sjukfrånvaro kan lägga krokben för fler platser på Akademiska

Det är i nuläget oklart om Akademiska sjukhuset kommer att lyckas med den uppskalning på minst 30 fler vårdplatser som Inspektionen för vård och omsorg kräver. Anledningen är den höga sjukfrånvaron bland personalen, rapporterar P4 Uppland.

Hemospasi – en passé behandlingsmetod

Hemospasi – en passé terapi

En apparat paketerad med märkningen »obegripligheter« funnen vid Blekingesjukhuset i Karlskrona visade sig vara en så kallad »pump för gangränhotade lemmar«. Här kommer en historia om en bortglömd behandlingsmetod.

Allvarliga brister på testcenter – Ivo vill att den ansvarige läkare åtalas

Allvarliga brister på testcenter – Ivo vill att ansvarig läkare åtalas

Ett företag som erbjudit covidtester tvingades i förra veckan stänga alla sina testcenter efter Ivos kontroller. Nu vill Inspektionen för vård och omsorg att läkaren bakom företaget åtalas.

Region Västerbotten polisanmäler falsk vaccininformation

Västerbotten polisanmäler brev med falsk vaccininformation

Region Västerbotten polisanmäler att vilseledande information om vaccination mot covid-19 har skickats ut i regionens kuvert. Breven har gått till rektorer och sjuksköterskor i skolan.

När bör beroendeframkallande läkemedel trappas ut – och hur?

När bör beroendeframkallande läkemedel trappas ut – och hur?

Det bästa sättet att minimera abstinensbesvären är att trappa ut läkemedlen, snarare än att bryta tvärt. Det saknas dock vetenskapligt underlag för exakta rekommendationer kring hur snabbt en nedtrappning bör ske. En längre nedtrappning, ibland över flera månaders tid, kan vara nödvändig av psykologiska skäl, i synnerhet för patienter som behandlats länge. Det viktiga är att ha en realistisk plan tillsammans med patienten. (1 kommentar)

Att navigera mellan opioidrädsla och opiocentrism i dagens vård

Att navigera mellan opioidrädsla och opiocentrism i dagens vård

Undvik stereotyp förskrivning med hjälp av grundlig smärtanalys och individualiserad analys av risk och nytta.

Gör simulering av strokelarm till standard

Gör simulering av strokelarm till standard i den svenska vården

Simulering av strokelarm är ett kostnadseffektivt verktyg som förbättrar utfallet vid akut ischemisk stroke. Metoden gynnar ledarskapsutveckling, kan implementeras utan patientrisk och efterfrågas av utbildningsläkare. Regelbunden strokesimulering bör bli standard i svensk sjukvård, skriver Ida Bjessmo och medförfattare.

Restriktioner kan hävas om två veckor

Smittan tros snart ha nått sin topp – restriktioner kan hävas om två veckor

Folkhälsomyndigheten förväntar sig en minskad smittspridning inom några veckor. Därmed tros merparten av alla restriktioner kunna lyftas från den 9 februari, meddelade socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens.

Läkarkritik mot Björn Zoëgas sidouppdrag som rådgivare på Island

Läkarkritik mot Björn Zoëgas nya sidouppdrag som rådgivare

Karolinskas sjukhusdirektör Björn Zoëga ska utöver sin tjänst på sjukhuset arbeta deltid som rådgivare åt Islands hälsominister. Uppdraget ska enligt Björn Zoëga skötas på fritiden men direktörens bisyssla får nu kritik från läkarhåll, rapporterar DN. (1 kommentar)

Flera förskrivare av opioider var vanligt vid långvarig smärta

Läkarens behandlingsansvar vid opioidförskrivning kan förbättras

Vid långvarig icke-cancerrelaterad smärta förskrevs bensodiazepiner endast av en vårdgivare, medan flera förskrivare av opioider var vanligt. Det visar data från Region Stockholm. (1 kommentar)

6 frågor: Du är alltid behandlingsansvarig för det du förskriver

6 frågor till Karl-Fredrik Sjölund

Karl-Fredrik Sjölund, överläkare, hög­specia­liserad smärt­vård, Karolinska universitetssjukhuset, har skrivit en artikel om förskrivningsmönster i temat om opioider.

Trendbrott: Ingen virusökning i avloppsvattnet i Göteborg

Trendbrott i Göteborg: Ingen virusökning i avloppsvattnet

Den extrema stegringen av virusnivåerna i Göteborgs avloppsvatten har brutits, enligt nya mätningar. För första gången på över en månad syns ingen uppgång, enligt Sahlgrenska akademin.

Kraftig ökning av antalet 6:6a-anmälningar från vården

Stor ökning av anmälningar om bristande arbetsmiljö i vården

Antalet anmälningar där skyddsombud i vården begär att Arbetsmiljöverket ska ingripa mot problem i arbetsmiljön fördubblades i fjol jämfört med 2020. Samtidigt har antalet coronarelaterade anmälningar minskat något.