Vetenskaplig maratonsändning för dödsdömde Ahmadreza Djalali

164 forskare maratonsänder just nu på Youtube för att rädda kollegan och forskaren Ahmadreza Djalali som hotas att avrättas i Iran.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-12-11)

Ett vetenskapligt och akademiskt maraton pågår just nu den 10 december – Internationella dagen för mänskliga rättigheter – på Youtube. Forskare världen runt sänder anföranden i olika vetenskapliga ämnen och uppmanar Iran att skona den dödsdömde svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali.

Bland talarna är rektorerna för de universitet där Djalali verkat, bland andra Ole Petter Ottersen, rektor för Karolinska institutet.

Se maratonsändningen här: Scientific & Academic Marathon for Ahmadreza Djalali

Läs även:

Svenska EU-parlamentariker kräver agerande i Djalali-fallet

Dödsdömd KI-forskare kan komma att avrättas

Djalali återförd till fängelset i Iran

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning

Fängslad KI-forskare har inlett vattenstrejk

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-12-11)
Från startsidan

Politiker avgör Krys 1177-affär

Politiker avgör Krys 1177-affär

Det blir politikerna – inte tjänstemännen – som kommer att avgöra om Kry får ta över sjukvårdsrådgivningen 1177 i Stockholm. Kry har köpt det bolag som bemannar tjänsten och affären har fått kritik.

Pandemin väckte upp minnen från hennes tid i Sierra Leone

Pandemin väckte upp minnen från hennes tid i Sierra Leone

Janaki Brolin inledde sin läkarkarriär som volontärläkare i Sierra Leone. Där fick hon perspektiv på tillvaron och sitt jobb som läkare, som hon nu reflekterar över i sin podd »Tukul story from Sierra Leone«.

En bra introduktion till det breda ämnet vårdhygien

En bra introduktion till det breda ämnet vårdhygien

Utifrån den breda målgrupp författaren och förlaget har valt, är texternas omfattning omsorgsfullt avvägda och ger en god introduktion till det breda och tvärvetenskapliga ämne som vårdhygien utgör. Boken är ett välkommet tillskott till litteraturen på området och dess format skulle passa utmärkt till exempelvis en kortare kurs på läkarprogrammet, skriver Jon Edman Wallér i en recension av boken Vårdhygien.

Nytt avtal för unga läkare i Stockholm

Nytt avtal ger unga läkare i Stockholm ett lönelyft

I Stockholm har läkarföreningen omförhandlat löneavtalet för läkare före legitimation, den så kallade AT-trappan. Sylf Stockholms ordförande Gabriella Schanning hoppas att den procentuella ökningen i AT-trappan kan ge löneförhandlingarna i resten av landet en skjuts.

91 000 färre operationer i fjol

91 000 färre operationer i fjol

Det utfördes drygt 91 000 färre operationer under 2020 jämfört med året innan. Det visar siffror från Svenskt perioperativt register. 

Fokus på individuell behandling vid akut koronart syndrom utan ST-höjning

Akut koronart syndrom utan ST-höjning – nya riktlinjer från ESC

I nya riktlinjer från Europeiska kardiologföreningen gällande akut koronart syndrom utan ST-höjning framhålls vikten av att väga den ischemiska risken mot blödningsrisken vid val av behandlingsstrategi.

Nya ESC-råden om hjärtinfarkt tydliggör att svenska riktlinjer behöver uppdateras

Nya ESC-råd om hjärtinfarkt – behov av nationell uppdatering

Europeiska kardiologföreningens nya riktlinjer för patienter med akut kranskärlssjukdom utan ST-höjning är värdefulla, men inte problemfria. Det är nu viktigt att arbetet med de nationella riktlinjerna återupptas.

Avstå inte HLR på patient i bukläge

Avstå inte HLR i bukläge

Vård i bukläge är nu en vanlig åtgärd för ett stort antal patienter, inte minst inom intensivvården. HLR-rådet gav i juni 2020 ut med nya riktlinjer för denna situation, och deras rekommendation är förvånansvärt kategorisk: »komprimera ej i bukläge«, skriver Marcus Lindahl och Daniel Huber.

»På covidavdelningen repeteras hela min AT på en vecka«

»Alla är nya. En del har rådjursblick, andra har hunnit  jobba ett litet tag och landat.«

»Också onkologen har denna andra våg fått ett beting med pass att fylla och jag har anmält mig frivillig.« Linda Willén skriver om en ny erfarenhet – en arbetsvecka på covidavdelning.(1 kommentar)

Ersta sjukhus planerade om nya lokaler efter läkarnas protester

Ersta sjukhus planerade om nya lokaler efter läkarnas protester

På nya Ersta sjukhus i Stockholm var planen att ersätta läkarnas fasta arbetsplatser med flexibla arbetsstationer i ett kontorslandskap. Men läkargruppen protesterade och sjukhusledningen lyssnade. »Nu upplever vi att vi bygger det här sjukhuset tillsammans«, säger läkarnas fackliga ombud Fredrik Wogensen.(2 kommentar)

Färre vaccindoser de kommande veckorna

Färre vaccindoser till Sverige kommande veckor

På grund av en uppgradering av produktionsanläggningarna hos läkemedelsbolaget Pfizer kommer leveranserna av deras vaccin mot covid-19 att minska. Det innebär att Sverige kommer att få färre vaccindoser under de kommande fyra veckorna, rapporterar TT.

En insiktsfull vandring genom en viktig specialitets utveckling

En insiktsfull vandring genom en viktig specialitets utveckling

På ett underhållande sätt beskrivs anestesi- och intensivvårdsspecialiteten såväl till sin natur, vilket ofta är svårt att sätta sig in i för lekmän, som till svårigheterna under tidig utveckling av specialiteten, skriver Sten Lindahl om boken »Kan man få ett glas vatten?«.

154 studenter skriver salstenta vid GU – smittskyddsläkare kritisk

Smittskyddsläkare kritisk till stor salstenta för studenter i Göteborg

Fysiska salstentor har kritiserats ur ett smittskyddsperspektiv under pandemin. På fredagen skriver 154 studenter – de flesta läkarstudenter – en salstenta i Göteborg. Smittskyddsläkaren Leif Dotevall kallar det »djupt olämpligt«.

Pandemins dolda hjältar förtjänar att lyftas fram

Vårdens dolda hjältar i diagnostiken förtjänar att lyftas fram

När man summerar det smått overkliga året 2020, där en global pandemi tog Sverige och svensk sjukvård på sängen, har en central del i pandemibekämpningen handlat om diagnostik, skriver Ingvar Eliasson, Region Skåne.

100 miljoner till forskning om covid-19-vaccination

100 miljoner till forskning om vaccination mot covid

Regeringen vill satsa 100 miljoner kronor på forskning som följer upp den pågående massvaccinationen mot covid-19. »Vi behöver mer kunskap«, säger forskningsminister Matilda Ernkrans (S) till TT.

Fördelar och nackdelar med en legalisering av cannabis i Sverige

Fördelar och nackdelar med en legalisering av cannabis i Sverige

Trots en låg andel cannabisbrukare är den svenska restriktiva hållningen i cannabisfrågan ifrågasatt. Men i samtliga länder som legaliserat cannabis fortgår en omfattande illegal försäljning, och försäljningen till minderåriga har ej stävjats. (4 kommentar)

Överenskommelse ska garantera ersättning för alla som vaccineras

Ny överenskommelse ska täcka skador av vaccin mot covid-19

Regeringen ska teckna ett tillfälligt avtal som täcker eventuella skador av vaccin mot covid-19 som ännu inte omfattas av läkemedelsförsäkringen. Avtalet ska gälla till dess en ny lag finns på plats.

Få allvarliga biverkningar efter att coronavaccinationen inletts

Få allvarliga biverkningar efter att coronavaccinationen inletts

De flesta biverkningar som hittills rapporterats till Läkemedelsverket har varit milda. Två fall av allvarliga biverkningar har rapporterats.

Sjukhus utreder läkare som misstänks för falska intyg

Sjukhus utreder läkare som misstänks för falska coronaintyg

Sjukhuset som anställt den läkare som är ansvarig för den privata läkarklinik som uppges ha utfärdat falska coronaintyg, inleder en utredning av läkaren. Sjukhuset vill bland annat veta om något liknande skett där.