Vetenskaplig maratonsändning för dödsdömde Ahmadreza Djalali

164 forskare maratonsänder just nu på Youtube för att rädda kollegan och forskaren Ahmadreza Djalali som hotas att avrättas i Iran.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-12-11)

Ett vetenskapligt och akademiskt maraton pågår just nu den 10 december – Internationella dagen för mänskliga rättigheter – på Youtube. Forskare världen runt sänder anföranden i olika vetenskapliga ämnen och uppmanar Iran att skona den dödsdömde svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali.

Bland talarna är rektorerna för de universitet där Djalali verkat, bland andra Ole Petter Ottersen, rektor för Karolinska institutet.

Se maratonsändningen här: Scientific & Academic Marathon for Ahmadreza Djalali

Läs även:

Svenska EU-parlamentariker kräver agerande i Djalali-fallet

Dödsdömd KI-forskare kan komma att avrättas

Djalali återförd till fängelset i Iran

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning

Fängslad KI-forskare har inlett vattenstrejk

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-12-11)
Från startsidan

Uppsala stänger dörren för byte inom gamla läkarprogrammet

Uppsala stänger dörren för byte inom gamla läkarprogrammet

Studenter inom det gamla läkarprogrammet som vill byta studieort kan inte byta till motsvarande program vid Uppsala universitet. Det beskedet ger nu programkommitténs ordförande.

Vårdanalys: Delat huvudmanskap hinder för läkarförsörjningen på äldreboenden

Vårdanalys: Delat ansvar hinder för läkarinsatser i äldreomsorgen

Sveriges delade huvudmannaskap mellan vård och omsorg kan försvåra tillgången till läkare inom äldreomsorgen. Det konstaterar Vårdanalys i en jämförande kartläggning av äldreomsorgen i Norden.

Friskfaktorer ska lyfta arbetsmiljön i sjukvården

Friskfaktorer ska lyfta arbetsmiljön i sjukvården

Förståelsen för hur arbetsmiljön i hälso- och sjukvården kan bli bättre ska öka. Det är målet när regeringen ger Myndigheten för arbetsmiljökunskap i uppdrag att sammanställa kunskap om riskfaktorer på arbetsplatserna.

Behovet av allmänläkare ska kartläggas i samtliga regioner

Behovet av allmänläkare ska kartläggas i samtliga regioner

Regeringen ger nu Socialstyrelsen och det Nationella vårdkompetensrådet i uppdrag att ta fram rekommendationer för antalet ST-platser i allmänmedicin i varje region. Dessutom ska antalet specialister i allmänmedicin kartläggas. »Äntligen«, säger DLF:s ordförande Marina Tuutma. (2 kommentarer)

FHM: Besked om en tredje vaccindos kommer inom kort

FHM: Besked om en tredje dos kommer inom kort

Riskgrupper som har ett nedsatt immunförsvar vaccineras nu med en tredje dos mot covid-19. Inom kort kommer besked om en tredje dos kan bli aktuell för fler grupper, meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Sjukskrivningen utmynnade i en bok – och en ny syn på livet

Sjukskrivningen utmynnade i en bok – och en ny syn på livet

Efter bara några veckor fick Frida Herrgård avbryta sin AT på grund av en smärtdia­gnos som ledde till långvarig sjukskrivning. Det gav henne tid att fundera på vad som är viktigt i livet och hur vi lever våra liv, frågor som nu lyfts fram i debutromanen »Längden av ett ögonblick«.

Coronatest gav felaktiga svar vid Akademiska

Coronatest gav felaktiga svar vid Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset i Uppsala har efter en utredning upptäckt fel i ett covid-19-test som använts på sjukhuset. Felet innebar att provsvar i flera fall blev falskt positiva.

Kvinnliga fältskärer – inte så ovanligt som man kan tro

Kvinnliga fältskärer – inte så ovanliga i yrket som man kan tro

Fältskärsyrket förknippas ofta med krigets fasor. Inte många känner till att det även utövades i civila sammanhang i Sverige och övriga Europa. Enligt ett beslut från Kungl Maj:t 1861 tilläts även kvinnor att utbilda sig till fältskär. Att intresset var stort visar det faktum att en tredjedel av cirka 30 fältskärer i Stockholm år 1905 var kvinnor.

WHO varnar för att Afghanistans sjukvård är nära kollaps

WHO varnar för att sjukvården i Afghanistan är nära att kollapsa

Akuta åtgärder måste vidtas för att undvika en humanitär katastrof i Afghanistan. Det menar Världshälsoorganisationen WHO, som anser att landets sjukvård står på randen till kollaps.

Iva-läkaren Stefan Ström får Hippokratespriset

Iva-läkaren Stefan Ström får Hippokratespriset

Stefan Ström, anestesiolog och överläkare vid Västmanlands sjukhus i Västerås, tilldelas Svenska läkaresällskapets etikpris Hippokratespriset.

Förbättrat tolkningsstöd för kliniskt kemiska analysresultat

Förbättrat tolkningsstöd för kliniskt kemiska analysresultat

Den diagnostiska informationen inom laboratoriemedicinen underutnyttjas. Vi vill därför uppmärksamma läkarkåren på att det nu finns en ny nationell rekommendation för standardisering och förbättrad svarshantering för kliniskt kemiska analyser, skriver Ivar Tjernberg och medförfattare.

Västra Götaland utökar ersättningen för fast läkarkontakt

Höjd ersättning för fast läkare

Västra Götalandsregionen har beslutat att justera ersättningen för fast läkarkontakt i primärvården. Ett krav om att högst 50 procent av patienterna får vara listade på ST-läkare införs. Samtidigt ökar ersättningen till de vårdcentraler som erbjuder fast läkare till 98 procent av patienterna.

Hög tid att definiera och organisera intermediärvården i Sverige

Dags att definiera och organisera den svenska intermediärvården

Pandemin har satt fokus på ett antal utmaningar för intermediärvården. Vi avser att bjuda in representanter för övriga intermediärvårdsenheter i Sverige till ett möte inom en snar framtid. Det är hög tid att definiera och organisera intermediärvården i Sverige, skriver Christian Unge och medförfattare. (4 kommentarer)

Ytterligare en arbetsmiljöanmälan vid Östersunds sjukhus

Nytt krav på åtgärder i Östersund

Anmälningarna duggar tätt på Östersunds sjukhus. Jämtlands läns läkarförening har redan anmält tre kliniker till Arbetsmiljöverket. Nu kräver föreningen åtgärder inom ytterligare ett område: öron-näsa-hals-mottagningen.

Iva-läkare: Svårt att skala upp när många är trötta

Iva-läkare: Svårt att skala upp platserna när många är trötta

Vårdteamen inom intensivvården har tunnats ut under pandemin. Det innebär att det blir svårt att bygga ut med fler platser – kanske i flera år framåt, enligt överläkaren Annette Nyberg. Samtidigt har pandemin visat hur den intermediära vården kan avlasta och komplettera intensivvården. I flera regioner planeras nu en utbyggnad av Ima-platserna.

Operationer ställdes in efter IT-krasch i Norrbotten

Norrbottens journalsystem kraschade – operationer ställdes in

Region Norrbottens journalsystem VAS fick ett oväntat driftsstopp på onsdagsmorgonen vilket gjorde att sjukvårdspersonal varken kunde se eller registrera uppgifter. Det ledde bland annat till inställda operationer. En liknande krasch inträffade för en vecka sedan.

Färre på sjukhus under pandemin

Färre på sjukhus under pandemin

Antalet inläggningar på sjukhus minskade med 6 procent under 2020, jämfört med 2019. Orsaken tros vara att färre drabbades av andningsorganens sjukdomar med de restriktioner som rått, och att flera undvek att söka vård på grund av pandemin.

Sverige skickar fler doser till Covax

Sverige skickar fler doser till Covax

Sverige kommer att dubbla antalet doser till det internationella vaccinsamarbetet Covax. Under 2021 siktar regeringen på att skänka sex miljoner doser.