Vetenskaplig maratonsändning för dödsdömde Ahmadreza Djalali

164 forskare maratonsänder just nu på Youtube för att rädda kollegan och forskaren Ahmadreza Djalali som hotas att avrättas i Iran.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-12-11)

Ett vetenskapligt och akademiskt maraton pågår just nu den 10 december – Internationella dagen för mänskliga rättigheter – på Youtube. Forskare världen runt sänder anföranden i olika vetenskapliga ämnen och uppmanar Iran att skona den dödsdömde svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali.

Bland talarna är rektorerna för de universitet där Djalali verkat, bland andra Ole Petter Ottersen, rektor för Karolinska institutet.

Se maratonsändningen här: Scientific & Academic Marathon for Ahmadreza Djalali

Läs även:

Svenska EU-parlamentariker kräver agerande i Djalali-fallet

Dödsdömd KI-forskare kan komma att avrättas

Djalali återförd till fängelset i Iran

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning

Fängslad KI-forskare har inlett vattenstrejk

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-12-11)
Från startsidan

Överdrivet positiv medierapportering om cannabis som smärtlindrare

Överdrivet i media om cannabis som smärtlindrare: »En hajp«

Cannabisbaserade läkemedel är sällan bättre än placebo när den smärtlindrande effekten undersöks i kliniska studier. Trots det får studierna stort medieutrymme och framställs ofta positivt, visar svenska forskare. »Det ger en bild av att det finns effektiva läkemedel som vi undanhåller patienter«, säger Emmanuel Bäckryd, smärtläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Klart med hälso- och sjukvårdsdirektör i Västernorrland

Klart med hälso- och sjukvårdsdirektör i Västernorrland

Magnus Johansson blir ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland. Han är sjuksköterska i grunden, och har arbetat många år som chef i sjukvården.

Läkarnas övertid ger miljonbelopp i skadestånd till lokalföreningarna

Övertid ger lokalföreningarna miljonbelopp i skadestånd

Läkarnas övertid genererar varje år stora belopp i skadestånd till Läkarförbundets lokalföreningar. Bara de tre senaste åren har regionerna betalat ut över 23 miljoner kronor. Men alla vill inte ha pengarna. »Vi vill egentligen komma bort från skadestånden och hellre koppla in Regionhälsan när någon jobbar för mycket«, säger Lars Edling från Örebro läns läkarförening.

»Arbetsgivarna bryter konsekvent mot lagen när de lägger scheman«

»Arbetsgivarna bryter konsekvent mot lagen när de lägger scheman«

Läkare jobbar generellt sett mer övertid än andra yrkeskategorier inom vården. Därför är det inte heller märkligt att skadestånden blir så pass stora, menar Jessica Berlin, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd. »De här beloppen baseras på systematiska överträdelser från arbetsgivarens sida«, säger hon.  

Läkarförbundet: Alla lokalföreningar ska ha övertidsavtal

Läkarförbundets nya mål: Alla lokalföreningar ska ha övertidsavtal

Alla lokalföreningar bör ha lokala kollektivavtal kring övertid för att kunna kräva ut skadestånd, menar Läkarförbundet. »Skadeståndet är ett sätt för oss att markera mot arbetsgivarna – det ska kosta att bryta mot lagen«, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Region Stockholm kan få betala 10 miljoner för fel i upphandling

Region Stockholm kan få betala 10 miljoner för fel i upphandling

Konkurrensverket yrkar att Region Stockholm ska betala 10 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift. Myndigheten menar att regionen gjort en otillåten direktupphandling av bemanningstjänster värd 800 miljoner kronor under pandemin.  

Vårdkompetensrådet vill se en miljardsatsning på primärvården

Vårdkompetensrådet vill se en miljardsatsning på primärvården

Staten behöver skjuta till fem miljarder över fem år för att utbilda fler ST-läkare i allmänmedicin. Dessutom behövs en nationell samordnare och ett batteri av åtgärder för att stärka primärvården och förbättra arbetsmiljön, enligt Nationella vårdkompetensrådet. (1 kommentar)

Tuutma gläds åt nytt miljardförslag – men varnar för svarta hål

Tuutma gläds åt nytt miljardförslag – men varnar för »svarta hål« på vägen

Nationella vårdkompetensrådets förslag om ett miljardtillskott till fler ST i allmänmedicin tas emot med glädje av Marina Tuutma, Distriktsläkarföreningens ordförande och Läkarförbundets andre vice ordförande. Men vissa farhågor kvarstår. »Viktigast av allt är att pengarna verkligen hamnar där de gör nytta«, säger hon.

Forskare: Måttlig bromseffekt av omtalat alzheimerläkemedel

Forskare: Måttlig bromseffekt av omtalat alzheimerläkemedel

Behandling med den omtalade läkemedelskandidaten lekanemab gav en måttlig bromsning av försämringen av kognition och funktion vid Alzheimers sjukdom jämfört med placebo, men var förknippad med biverkningar. Den slutsatsen drar forskare när resultaten av fas 3-studien Clarity AD nu publiceras i New England Journal of Medicine.

Nus i normalläge igen

Nus i Umeå i normalläge igen

Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå återgår till normalläge igen efter en dryg månad med förhöjd beredskap på grund av vårdplatsbrist.

Strategiska satsningar skapar attraktiva forskningsmiljöer

Strategiska satsningar skapar attraktiva forskningsmiljöer

För att läkare ska slippa välja mellan forskning och klinik, och kunna få en lång forskningskarriär som kliniker och forskningshandledare, krävs strategiska satsningar på ledningsnivå, skriver Paulin Andréll och medförfattare.

Enkät: Hot och våld vanligt bland läkare

Hot vanligt bland läkare: »En larmsignal som måste tas på allvar«

Var tredje läkare inom psykiatri och akutsjukvård har utsatts för hot och våld det senaste året, enligt nya siffror. AT-läkare pekas också ut som en utsatt grupp. »Det är förfärande. Hot och våld får aldrig ses som en naturlig del av yrket«, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Inga skillnader i andel beslut att avstå livsuppehållande covidvård

Inga skillnader i andel beslut att avstå livsuppehållande covidvård

Beslut om att begränsa livsuppehållande behandling hos patienter med covid-19 tycks ha fattats på lika grunder vid sjukhusen i Region Jönköpings län, visar en retrospektiv jämförelse. Bara en liten minoritet av besluten har följt Socialstyrelsens föreskrifter om att involvera både patienter och närstående i besluten.

5 frågor: »Indikerar likvärdiga beslut«

5 frågor till Gustav Öhrling

Gustav Öhrling, ST-läkare vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, har tillsammans med Knut Taxbro studerat begränsningar av livsuppehållande behandling hos patienter med covid-19 vid tre sjukhus i Region Jönköpings län.

Ivos hårda räd mot akutsjukhusen – åtta kritikbeslut bara i november

Ivos hårda räd mot sjukhusen – åtta kritikbeslut på en månad

Bara i november månad har minst åtta akutsjukhus kritiserats av Ivo i den pågående nationella vårdplatsgranskningen. Samtliga får kritik för att patienternas behov inte alltid kan tillgodoses.

Förståelse av stor vikt när barn föds döda

Ny översikt från SBU: Förståelse av stor vikt när barn föds döda

Vårdpersonal måste få förutsättningar att ge föräldrar och syskon ett gott stöd när barn föds döda. Det menar Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, som publicerat en ny systematisk översikt.