Förslaget om pengar till forskning om massvaccinationen bygger på en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna och är en del av en extra ändringsbudget som riksdagen ska besluta om.

Enligt Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, ska forskningen till exempel handla om vilken effekt vaccinerna har och hur de kan användas bäst. Man vill också att forskare kartlägger ovanliga biverkningar.

– Uppföljningsstudier av vaccin som godkänts för användning görs alltid när det kommit ut på marknaden. Med den här satsningen vill vi säkerställa att uppföljningen görs i Sverige och på svenska förhållanden, säger hon till TT.

Forskningspengarna ska fördelas av Vetenskapsrådet under 2021. Detta ska göras i samarbete med Folkhälsomyndigheten som ansvarar för vaccinationsplanen.