Pandemin har slagit hårt mot opererande verksamhet i landet. När personal prioriterats till covidvården, har annan vård fått flyttas fram. Enligt ny statistik från Svenskt perioperativt register (Spor), som Sveriges Radio Ekot har tagit del av, utfördes förra året lite över 443 000 operationer. Det är drygt 91 000 färre jämfört med 2019.

– Vi har aldrig haft en nedgång under hela 1990- och 2000-talet där operationskapaciteten minskat så här mycket. Så covid har verkligen ställt till det för oss, säger Gunnar Enlund, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och ansvarig för Spor, till Ekot.

Enligt honom är det framför allt ingrepp inom ortopedi, öron-näsa-hals, ögon och allmänkirurgi som drabbats. Han tror också att det blir svårt att beta av den vårdskuld som uppstått och som växer.

– Ska vi komma ikapp så behöver vi öka vår kapacitet med ungefär 10 procent och då skulle det ta 20 månaders arbetstid, nästan två år. Så det är ingen liten grej det här och det är ingenting som snabbt kommer att kunna åtgärdas.