– Det måste finnas en försäkring eller garanti från staten, då vaccinerar vi, säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M), till Sveriges Radio P4 Dalarna.

Han tillägger att regeringen har haft flera månader på sig att lösa situationen, och att det kan bli en fördröjning i vaccinationsplanen om det inte kommer en lösning till slutet av veckan.

Regeringen har lovat att staten ska täcka eventuella kostnader, men ännu finns ingen lag på plats. Och i väntan på ett besked stoppas vaccineringarna i Region Dalarna.

Oppositionsrådet Elin Norén (S) är dock kritisk.

– Att Ulf Berg stoppar ett godkänt vaccin leder till att riskgrupper och vårdpersonal får vänta längre på sina vaccineringar. Regeringen har hela tiden varit tydlig med att man kommer stå för den här ersättningen, säger hon till P4.

Även Västra Götalandsregionen uppger att man inte kommer att använda vaccinet innan det har kommit ett formellt beslut från regeringen. Muntliga löften räcker inte, säger regionens vaccinsamordnare Kristine Rygge till Dagens Nyheter.

– Jag utgår från att det kommer ett beslut och då kommer vi att vara snabba med att aktivera vår del av arbetet, säger Kristina Rygge till DN.

Nu uppmanar också Sveriges Kommuner och regioner (SKR) regeringen att agera i frågan. I ett pressmeddelande skriver SKR att regionerna inte kan börja använda Modernas vaccin innan regeringen har säkerställt att det omfattas av en försäkringslösning.

– Innan regionerna påbörjar vaccinering med Modernas vaccin måste alla invånare vara trygga med att de kan få hjälp och ersättning i samband med eventuella biverkningar och skador som kan uppstå. Det ansvaret vilar på regeringen och vi behöver tydliga besked nu, säger Marie Morell (M), ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, i pressmeddelandet.

Vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen upprepade socialminister Lena Hallengren (S) löftet om att staten ska ge ersättning till personer som drabbas av skador även om ett vaccin inte omfattas av läkemedelsförsäkringen.

– Lagförslaget ska läggas på riksdagens bord så snart som möjligt. Men oavsett när lagen beslutas ska skyddet gälla från och med att vaccinationen drar igång, sa Lena Hallengren.

Regeringen ska också ge kammarkollegiet i uppdrag att komplettera försäkringen fram till dess att lagen finns på plats.