Det börjar mörkna, och den skånska snålblåsten drar in ilande pustar under kappan. Men de som sitter i bilarna och väntar på att få sin influensa-spruta har det varmt och gott. Några har redan pratat med undersköterskan Petra Åkesson, som står precis vid infarten och kollar vilka som fyllt i sin hälsodeklaration digitalt och vilka som behöver skriva ner de personliga detaljerna på en blankett.

En efter en kör de väntande bilisterna ner i kulverten – som är under tak – och vänder. Där får man stanna till och dra ner vindrutan. Distriktssköterskan Jenny Johansson är redo med rullvagnen som är laddad med ampuller och sprutor. Ett stick i armen och sedan är det dags att köra hem igen.

Så såg det ut under den intensiva vecka i november då 1 500 skåningar i trakten fick sin spruta mot säsongsinfluensan. Vårdcentralen Tåbelund i Eslöv visade sig ha det perfekta upplägget för en drive-through-vaccination. Den långa infarten till vårdcentralen gör att de som kommer i bil kan vänta i en kö. Efter färdig vaccination kör de bara hem via utfarten. Dessutom kunde de som ville komma till fots eller på cykel – längs trottoaren fanns tydliga markeringar för att alla skulle kunna hålla avstånd till varandra.

Idén? Den kom upp under ett personal-möte och alla tyckte att den var mitt i prick. För vad är bättre än att vaccinera utomhus och ha sina patienter skyddade i bilar i pandemitid när man inte vill ha folksamlingar i ett väntrum?

Läkarna och sjuksköterskorna på Tåbelund är redan inkörda på att ha sina möten utomhus, och där har också triageringen av patienterna skett ända sedan pandemin slog till. Någon drop-in på den här vårdcentralen har det inte varit på väldigt länge.

När Läkartidningen kommer på besök är det tomt i väntrummet, och läkaren Nina Sundvall håller två meters avstånd till oss i några minuter innan hon föreslår att vi gör intervjun på trottoaren utanför. Både personal och patienter är intrimmade på tidsbokning, att sätta händerna under flaskan med handsprit vid ingången och att praktisera fysisk distansering, säger hon nöjt. Att det gick så smidigt med influensa-vaccinationen beror på att alla här är öppna för att tänka utanför boxen, tror Nina Sundvall.

– Vi har en personalgrupp som är trygg och inte rädd att prova nya arbetssätt – och dessutom en chef som förstår att bejaka idéer. Den kombinationen, och själva byggnaden och de fysiska förutsättningarna, gjorde att idén med drive-through fungerade och blev så bra, säger Nina Sundvall, som är specialist i allmänmedicin vid Vårdcentralen Tåbelund.

Vårdcentralens listade patienter tycks också ha gillat idén. Men hur berättade ni om den?

– Eftersom alla här läser Eslövsbladet annonserade vi om influensavaccinationen där, och vi lade ut lappar på olika stäl-len i kommunen också. Det spreds från mun till mun, och det var inte bara våra patienter som kom utan även folk från Malmö och Lund, till exempel. Det gick jättebra, måste jag säga – alla var så nöjda med att slippa stå och trängas, berättar Jenny Johansson, distriktssköterska vid Vårdcentralen Tåbelund.

Hon och Petra Åkesson hade hand om dem som kom i bil, och ett annat sjuksköterskelag skötte dem som kom gående. Nina Sundvall och några av de and-ra läkarna var med för att hålla koll på att allt funkade. Visserligen blev det lite trafikstockning på gatan utanför första dagen eftersom det kom fler än vad personalen hade trott, men det löste sig relativt snabbt. Personalen på Tåbelund räknar med att kunna använda drive-through också under vaccinationen mot covid-19 – även om de när reportaget görs fortfarande inte vet exakt hur regionen tänker lägga upp vaccinplanen.

– När det gäller den kommande vaccinationen mot covid-19 så styr vi ju inte över antalet doser, utan de fördelas centralt. Men jag är inte det minsta orolig för att det inte skulle fungera här, vi har medarbetare som är pigga, positiva och flexibla så vi kan anpassa oss snabbt, säger Nina Sundvall och funderar på vad som behöver göras om det skulle komma väldigt många människor på en gång:

– Om det skulle bli en lätt anstormning får vi nog be kommunen om hjälp med att strama upp trafikflödet och kanske ha enkelriktat tillfälligt. Det var det som var lite problematiskt första timmen vid influensavaccinationen, och det har vi lärt oss av.

Det där med kylan då? Visserligen brukar Skåne inte tillhöra de snöiga landskapen i Sverige, men att stå utomhus och jobba i januari verkar väl ändå inte idealiskt? Jenny Johansson skakar på huvudet och skrattar till. »Nej då, inga problem, vi har ju jackor och rör på oss hela tiden« – och, lägger hon till, »det är ingen utmaning, vi är väl vikingar!«

Hur är det med intresset för vaccinet mot covid-19 hos patienterna då, vad säger de?

– Det kommer väldigt många frågor under läkarbesöken. »När kommer vaccinet och vågar man ta det?«, undrar de. Folk är frågvisa och intresserade. Jag tror att motivationen att ta vaccinet är större än någonsin, eftersom så många av våra äldre inte kunnat träffa barn och barnbarn på länge. Tar man sprutan får man äntligen träffa familjen, säger Nina Sundvall.

Hon berättar att både läkarna och sjuksköterskorna följer de senaste rönen kring de vacciner som är på gång och läser in sig på hur de testats och vilka biverkningar som kan bli aktuella. Att Pfizers vaccin efter transporten i minus 70 grader klarar lagring i kylskåp i fem dagar efter att förpackningen brutits känner de till sedan ett tag. Det innebär att ett visst antal patienter ska vaccineras inom den tidsrymden – »vi har en pågående planering och diskussion, kan jag säga«, ler Nina Sundvall.

Eftersom teamet från Läkartidningen inte har riktigt vikingavirke i blodet utan börjar huttra och skaka tänder så går vi in på vårdcentralen igen. På golven i korridorerna sitter runda klistermärken som påminner om att hålla avstånd till varandra, och lappar på väggarna uppmanar till att sprita av ytor. Nina Sundvall gestikulerar mot en pekskärm som torkas av med sprit rätt många gånger under arbetsdagen – »tänk så mycket vi tar på varje dag, det är något vi verkligen blivit medvetna om«.

Verksamhetschefen Karin Ekelund, som suttit i ett långt möte, kommer ut ur ett rum. Hon ser fram emot att vaccinationen mot covid-19 ska skötas på samma sätt om under drive-through-experimentet i november, och har full tillit till att det ska gå bra.

– Min personal är fantastisk. Det var de som kom på idén och genomförde influensavaccinationen. På så sätt kunde vi vaccinera rekordmånga, säger Karin Ekelund.

 

Läs även: Extra personal tas in för att klara vaccinationerna