Fler patienter som är 80 år eller äldre har intensivvårdats under den andra vågen jämfört med våren 2020. Samtidigt har överlevnaden gått upp, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Mellan den 1 januari och den 31 maj förra året dog 60 procent av de äldre covidpatienterna som fått intensivvård inom 30 dagar. Mellan september och årsskiftet hade siffran sjunkit till 48 procent, vilket alltså innebär att mer än varannan klarar sig.

Att fler över 80 år vårdas på intensiven kan bero på att man upptäckt att det lönar sig att vårda dem eftersom många överlever, uppger Sten Walther som är docent, överläkare och Socialstyrelsens expert på ämnet, till TT.

Att fler också överlever kan bero på att det är friskare personer i åldersgruppen som vårdas nu. En annan förklaring kan vara att vården har blivit bättre. Bland annat är det fler patienter som får syrgas i högflödesgrimma, vilket inte är en lika tuff behandling som intubation.