Den brittiska varianten av covid-19-viruset tros ha en ökad spridningsförmåga, men inget tyder i nuläget på att den skulle ge svårare sjukdom. Det är också oklart om vaccinerna fungerar annorlunda med den.

Varianten påvisades i Sverige i slutet av förra året. En vecka in i januari hade 17 fall bekräftats i Sverige. Nu, fram till den 19 januari, har man hittat 55 varav 16 inte hade någon direkt koppling till resor.

Kritik har lyfts för att Sverige gör för få analyser för att hitta den brittiska varianten. Helgenomsekvensering gjordes i början av året bara på en liten del av proverna i Sverige, omkring 1 procent. Det kan jämföras med exempelvis Danmark och Island, som enligt en sammanställning av Washington Post i slutet av december gjorde helgenomsekvensering i omkring 11 procent av fallen. Mest i den genomgången gjorde Australien med nära 59 procent.

Folkhälsomyndigheten har dock påpekat att det finns möjlighet i några regioner att screena fram eventuella fall av den nya virusvarianten, där man sedan kan göra en helgenomsekvensering. Och de lovar en ökad kapacitet att analysera prover.

– Det är en verksamhet som snabbt utvecklas. Det kommer ske fler och fler analyser nationellt över de närmsta veckorna. Och vi har även vi en dialog med de regionala labben. Det här kan göras på ganska många ställen i landet, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på den myndighetsgemensamma presskonferensen på tisdagen.

Och det är bråttom enligt flera experter som Sveriges Radio Ekot pratat med.

– Vi borde ha haft kapaciteten uppe vid det här laget. Men nu jobbas det på det, för att behovet har blivit så uppenbart de sista veckorna, säger Jan Albert, överläkare och professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

Han fortsätter:

– Det räcker med att vi får mer driv i spridningen för att det ska vara ett problem. Vi har ju en sjukvård som är lite grann på gränsen till vad den klarar av, och får vi mer smittspridning på grund av en ny variant så är det inget bra, inget bra alls.

Skåne har haft en snabb ökning av covid-19 på sistone, och där har smittskyddet reagerat. I förra veckan vädjade smittskyddsläkare Eva Melander till Folkhälsomyndigheten om ökade analyser.

– Det vi är nyfikna på är vilka virusstammar som rör sig i vårt samhälle nu. Och därför har vi från smittskydd lyft frågan till både Folkhälsomyndigheten och vårt eget laboratorium att vi önskar se en ökad typning, säger hon till Ekot.