– Vi måste ju ha en fungerande intensivvård och akutvård. Det som riskerar att hända är att man står utan exempelvis intensivvård, och det vore katastrofalt för de patienter som behöver det, säger Knut Bodin, huvudskyddsombud för Saco i Region Uppsala, till Sveriges Radio P4 Uppland.

Han vill att sjukvårdspersonal inom intensiv- och akutvård prioriteras upp i planen över när olika grupper ska vaccineras. I Folkhälsomyndighetens nuvarande rekommendationer ingår vårdpersonal först i den andra fasen, och vaccinationerna för den gruppen beräknas komma igång någon gång i februari.

Regionerna kan dock fatta egna beslut i frågan. Och på måndagen gjordes det i Region Skåne. Inom ett par veckor kommer viss vårdpersonal där att börja vaccineras. Även Västra Götalandsregionen har meddelat att de kommer att göra samma sak om inte Folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer de närmaste dagarna.

Också Region Kronoberg vill lyfta fram vårdpersonal i vaccinationskön.

– Vi skulle ju vilja att vår intensivvård faktiskt får vaccinet så fort som möjligt, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, säger till P4 Uppland att han inte tänker gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men han ska försöka övertyga myndigheten om att prioritera upp IVA- och akutpersonal.

– Vi kommer vara tydliga mot Folkhälsomyndigheten och i våra nätverk inom Sveriges Kommuner och regioner att vi behöver göra den här förändringen, för den är rimlig.

Även Region Stockholm planerar att börja vaccinera vårdpersonal parallellt med den högst prioriterade gruppen inom äldreomsorg och på äldreboenden.

– Vi kommer att påbörja vaccination av en grupp innan den tidigare gruppen är fullständigt klar. Förutsatt att vaccintillgången blir som våra prognoser visar kommer det att inom några få veckor att bli dags att påbörja vaccination av sjukvårdspersonal, säger Magnus Thyberg, som ansvarar för covid-19 vaccinationen vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt att han är öppen för en dialog med regionerna om prioriteringen. Och i nästa vecka ska frågan diskuteras med bland andra Läkemedelsverket och Sveriges Kommuner och regioner.

– Då ska vi ha en djupgående diskussion för att se om det är rätt tillfälle att ändra prioriteringen och om den då verkligen löser de problem som vården har just nu, säger Anders Tegnell till SVT Nyheter.

 

Läs även:

Skåne och Västra Götaland vill ge vårdpersonal vaccin snabbare

WHO rekommenderar att utsatt vårdpersonal vaccineras först