– Mig veterligen har det aldrig hänt förut i Sverige, säger beredskapsöverläkare Karl Chevalley, som också är intensivvårdsöverläkare för ambulanshelikoptern i Västra Götalandsregionen, till Dagens Nyheter.

Från nästa vecka ska ambulans med intensivvårdspatient, ansvarig narkosläkare och narkossjuksköterska, kunna lastas ombord Herculesplan för transport till sjukhus. Något sådant har inte förekommit tidigare enligt Karl Chevalley.

I april i fjol blev det klart att Försvarsmakten skulle kunna transportera patienter med bland annat helikoptrar av typen Black Hawk. Bakgrunden var en överenskommelse mellan Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och regioner (SKR) om att Försvarsmakten skulle kunna bistå med så kallade sekundärtransporter.

Under sommaren mattades behovet av. Men under vintern har det växt återigen, och den 17 december skickade SKR en hemställan till Socialstyrelsen om att Försvarsmaktens stöd ska återinställas från den 11 januari.

– Herculesplanet kommer bli aktuellt vid exempelvis längre transportsträckor, eller där vädret ställer till det för vanlig helikopterflygning, säger Karl Chevalley till DN.

Försvarsmaktens hjälp är planerad att fortgå i sex månader. Det är ännu inte klart vilka regioner som kommer stå för den samordnade funktionen.

 

Läs även:

Försvarsmaktens helikoptrar redo att flyga coronapatienter