Karin Hildebrand på sin arbetsplats på Södersjukhuset. Foto: Pär Gunnarsson

I april förra året satte sig IVA-läkaren Karin Hildebrand i en taxi för att åka till TV-huset i Stockholm och medverka i Aktuellt. Hon berättade om hur det hårda arbetet ser ut för henne och kollegorna inne på Södersjukhusets snabbuppbyggda covid-IVA. Sedan dess har det blivit många intervjuer i olika nyhetssändningar. Och nu har hon alltså utsetts till Årets svensk av nyhetsmagasinet Fokus.

”Under ett år då litet annat än covidpandemin fått plats i offentligheten stod hundratals undersköterskor, sjuksköterskor och läkare inom intensivvården i det främsta ledet i kampen mot viruset. Pressade av skoningslösa arbetstider, utrustningsbrist och ofullständig information tog de egna initiativ, använde sitt professionella och medmänskliga omdöme och uppvisade en övermänsklig uthållighet. En av dessa tog sig också tid att berätta offentligt om arbetet och om de brister som gjorde uppgiften än svårare. Årets svensk är IVA-läkaren Karin Hildebrand”, skriver juryn i sin motivering.

Läkartidningen intervjuade Karin Hildebrand i juli förra året. Då förklarade hon varför hon tyckte det var viktigt att gå ut i media och berätta om hur arbetet med svårt sjuka covid-19-patienter ser ut.

– Jag upplevde att mediabilden inte riktigt harmonierade med min egen och kände ett ansvar för att addera något till de staplar och siffror som rapporterades. Ett ansvar för att göra intensivvården mer begriplig utan att för den skull vara alarmistisk, sa hon.

Fokus har även utsett Årets medicinsvensk. Utmärkelsen går till Mikael Dolsten, Pfizers chef för medicinsk forskning och utveckling. Juryn motiverar sitt val så här:

”När jakten på ett skydd mot covid-19 startade våren 2020 visste Årets medicinsvensk vad som stod på spel. Inget annat bolag hade lika lång erfarenhet av vaccin, men att nå resultat på bara några månader var en utmaning av nästan orimlig storlek. Snabba beslut, erfarenhet och en miljard dollar hade åtta månader senare lett till ett covid-vaccin som visade över 90 procents effekt.

 

Läs mer:

IVA-läkare förklarar covid-arbete i tv